140در اين مجموعه، مهمترين آثار فارسى و عربى، پيرامون زيارت در دنياى اسلام - به ويژه در ايران - به ترتيب حروف الفبا، معرفىِ توصيفى شدهاند. اين كتاب، به پرسشهاى زير پاسخ داده است:
1. مهمترين كتاب هايى كه دربارۀ زيارت و ديگر مفاهيم مربوط به آن - مانند مزار، زيارتگاه، توسل و شفاعت - به زبان فارسى يا عربى، نوشته يا ترجمه شدهاند، كدامند؟
2. محتوا و موضوع اصلى اين آثار چيست؟
3. ويژگى و امتيازهاى اين نوشتهها در چيست؟
به ديگر سخن، در اين مجموعه، گزارشى از موضوع و محتواى مهمترين كتابهاى زيارتى - از كامل الزيارات ابن قولويه در قرن چهارم تا فرهنگ زيارت استاد جواد محدثى در عصر حاضر - به طور مختصر و با زبانى ساده و روان، آمده است.
5. ساختار فنى كتابشناسى زيارت
1. اين كتابشناسى، جامع نيست؛ بلكه گزيده است و در آن، حدود يكصد كتاب مهم دربارۀ زيارت و موضوعات مربوط به آن، گزيده و معرفى شدهاند.
2. اين كتابشناسى، توصيفى است؛ نه تحليلى - انتقادى و در معرفى هر كتاب، بيشتر به توصيف محتواى آن پرداخته شده و از تحليل انتقادى، پرهيز شده است.
3. موضوع اصلى، مفهوم زيارت و زيارتنامهها در اسلام است؛ اما به موضوعات مربوط به زيارت، همچون مزارات، زيارتگاهها و... نيز پرداخته شده است.
4. زبان اين كتابشناسى، فارسى و عربى است و تنها كتابهايى معرفى شدهاند كه زبان آنها فارسى يا عربى است.
5. بيشتر كتابهاى اين مجموعه، در ايران نوشته، ترجمه و منتشر شدهاند؛ اما در بخش غير توصيفى، برخى كتابهاى چاپ بيروت، قاهره و بغداد نيز آمدهاند.
6. مجموعۀ حاضر، كتابشناسى زيارت است؛ نه مأخذشناسى زيارت. اين كتاب، مشتمل بر معرفى كتابهايى است كه دربارۀ زيارت نوشته شدهاند؛ نه مقالههاى مربوط به زيارت كه در كتابهاى تفسيرى، حديثى و... يا در نشريات و روزنامهها و يا پاياننامههاى دانشجويى به چاپ رسيدهاند.
6. معيار انتخاب كتابها
مهمترين معيارهاى نويسندۀ اين مجموعه، براى انتخاب كتابها عبارتند از:
الف) قدمت آنها؛ مانند كامل الزيارات ابن قولويه قمى (قرن چهارم).
ب) تأثيرگذارى آنها؛ مانند آثار زيارتى علامه مجلسى.
ج) مرجع بودن آنها؛ مانند كامل الزيارات و مزار شهيد اول.
د) اعتبار آنها؛ مانند آثار شيخ مفيد، علامه مجلسى و موسوعة زيارات المعصومين.