13مىفرمايد:
إنّما أمروا ان يطوفوا بها ثم ينفروا الينا فيعلمونا ولايتنا مودتهم و يعرضوا علينا نصرتهم؛
1
اصلاً آمدن اين حج، براى اين است كه بيايند اين جا و طواف كنند و بعد بيايند مودت خودشان را به ما عرضه كنند و براى اين است كه يارى خودشان را به ما و براى برپايى حكومت اسلامى، اعلام بكنند.
امام(عليه السلام) در روايت ديگرى مىفرمايد:
تمام الحج لقاء الإمام؛
2
آن حجى كامل است كه همراه با ديدار امام باشد و با امامت، پيوند بخورد.
از امام صادقعليهالسلام نقل شده كه فرمود:
اذا حج احدكم فاليختم حجّه بزيارتنا لان ذلك من تمام الحج.
3
اينها در واقع، همه به يك نكتۀ اساسى اشاره مىكنند. اين روايات به روشنى نشان مىدهند كه ولايت اهل بيت (عليهم السلام)، روح حج و حقيقت حج است و حج بدون پيوند با رهبرى امام عادل و برائت از سران شرك حاكم در جامعه، حج واقعى نيست.
رابطه زيارت ائمه (عليهم السلام) با حج
با در نظر گرفتن نكاتى كه عرض كردم، اين راز گشوده مىشود كه آن همه فضيلتى كه براى زيارت امام حسين(عليه السلام) و ساير اهل بيت (عليهم السلام) نقل شده، براى اين است كه عبادات و در رأس همه، حج، با روح ائمه (عليهم السلام) پيوند داده شوند.
وقتى گفته مىشود كه زيارت امام رضا(عليه السلام)، با يك ميليون حج مستحبى برابر است، يعنى تا ولايت اهل بيت نباشد، حج كه جامعترين عبادات است، مفهوم و معنا ندارد و در واقع، همۀ اين عبادات مىخواهند مسلمانان را براى حكومت جهانى اسلام، به رهبرى مهدى آل محمد(صلىالله و عليه وآله) آماده كنند. پس مهمترين پيام سياسى تأكيد بر زيارت قبور اهل بيت (عليهم السلام)، زمينه سازى براى حكومت اهل بيت (عليهم السلام) است و اين پيام، از زيارت همۀ حرمهاى مربوط به اهل بيت (عليهم السلام)، قابل استنباط و استشمام است و به اين دليل، زيارت هر امامى كه اين محتوا را بيشتر برساند، فضيلت بيشترى دارد. آن زيارتى كه مردم را براى تشكيل حكومت جهانى اهل بيت (عليهم السلام) بيشتر آماده كند و براى زمينهسازى حكومت جهانى اسلام، مناسبتر باشد، آن زيارت، ارزشش بيشتر است.
از اين رو، در روايات، تأكيد بيشترى روى زيارت سيدالشهدا(عليه السلام) شده است و به همين دليل است كه اين زيارت، تأثير بيشترى دارد؛ البته در بعضى از اعصار و در بعضى شرايط سياسى - اجتماعى، ممكن است اين پيام در زيارت يكى ديگر از امامان، نمود بيشترى داشته باشد؛ همان طور كه در زيارت امام رضا(عليه السلام) بيان شد؛ اما به طور مطلق، در طول