19در تقسيم بندى ادارى،امروزه عراق به سيزده لواء(استان)وسه باديه(منطقه صحرايى)تقسيم مىشود.شهرهاى عمدۀ آن عبارتند از:بغداد،موصل،بصره،كركوك، كربلا،نجف،حلّه،ناصريه،سليمانيه.
سرزمين عراق يا بين النهرين از ديرباز،يعنى حدود شش هزار سال قبل،تمدنهاى كهنى را در خود جا داده و آن را بارور كرده است.تمدن سومرى و أكدى در جنوب و تمدن بابلى در ميانه و آشورى در شمال،كهنترين فرهنگها و تمدنهاى شناخته شده جهان هستند كه در آن سرزمين به بارنشستهاند. 1نخستين حكومت ايرانى،يعنى ماد، موفق شد تمدن و دولت آشور را،كه امپراتورى مقتدر و مبتنى بر ميليتاريستى و نظامىگرى بود،منقرض و نابود كند و در نتيجه مركز و شمال بين النهرين به قلمرو ايران ملحق شود.حكومت هخامنشى،با هدايت و اقتدار كورش،توانست تمدن ديرينۀ بابل و حكومت آن را به تسليم وادارد و فرمان آزادى يهوديان بابل را صادر كند.در عصر هخامنشى،عراق به عنوان يكى از ساتراپهاى(ايالات)ايران زير سلطه آن درآمد.در زمان ساسانيان،در اين سرزمين،كه آن را حيره و«سورستان»نيز مىناميدند،حكومتى دست نشانده برقرار شد كه ساكنان آن در جنگهاى ايران و روم به جانبدارى از ايرانيان برخاستند. 2
به هنگام ظهور اسلام در جزيرة العرب و گسترش آن به خارج از مرزها،فاتحان مسلمان سرزمين عراق را در عصر خليفه دوم در پى جنگهاى متعددى گشودند.
عربهاى اين سرزمين به اسلام رو آوردند و خود به عنوان غازى و مجاهد در نبردهاى مسلمانان عليه حكومت ساسانى وارد عمل شدند.در عصر خلافت امام على عليه السلام،كوفه پايتخت حكومت اسلامى شد و مركز حكومت از حجاز به عراق انتقال يافت.در اين پايتخت سه جنگ بزرگ جمل،صفين و نهروان به وقوع پيوست.پس از شهادت امام على عليه السلام سرزمين عراق با حكومت سفيانى و مروانى،آبشخور حادثههاى فراوانى شد.
بزرگترين رخداد در اين مكان،واقعۀ طف و شهادت نوادۀ رسول خدا صلى الله عليه و آله در كربلا بود.