15
مدينه شناسى (1)
پيشگفتار
محقّقان و فرهيختگان كشور با آثار، كتب و مقالات ارزشمند دانشمند محترم مرحوم آقاى سيّد محمّدباقر نجفى آشنايى دارند، در ميان آثار متنوّع و پرجاذبۀ ايشان، «مدينهشناسى» درخشش خاص دارد؛ زيرا پژوهش در اين زمينه با عشق به پيامبر صلى الله عليه و آله و خاندان او همراه بوده و مرحوم مؤلّف نزديك به بيست سال در بيابانها و كوهها و درّههاى حجاز گشته و با تحمّل رنجها و سختىهاى فراوان به دنبال دستيابى به حقايق تاريخ اسلام و آثار مربوط به رسول خدا صلى الله عليه و آله بوده است، وى هرگاه در ذهن خود آن خاطرههاى تلخ و شيرين را مرور مىكرد اشك از ديدگانش جارى مىشد.
مرحوم نجفى از معدود فرهيختگانى بود كه تنها به گزارش تاريخنويسان بسنده نكرد، بلكه با طىّ مسير هجرت و حضور در مناطق مختلف شهر مدينه، توانست حقايق تاريخى را بر جغرافياى فعلى اين مناطق منطبق سازد و از اماكن مهم و تاريخى و دينى تصوير بردارى نموده، اثرى به يادماندنى از خود بجاى گذارد.
فصلنامۀ «ميقات حج» در سال 1379 گفتگوى صميمانهاى با ايشان در باره تأليفاتش انجام داد كه در شمارۀ 33 منتشر شد. اكنون مناسب ديديم در معرفى كتاب، به جاى نوشتن پيشگفتار، پرسش و پاسخ حاضر را بياوريم كه حاوى مطالب جامعى است دربارۀ كتاب مدينه شناسى و شرح حال مؤلّف. اميد است براى همگان سودمند باشد.
معاونت آموزش و پژوهش
بعثۀ مقام معظّم رهبرى