14كه خداوند بندگان خود را با انواع سختىها مىآزمايد و با مشكلات زياد به عبادت مىخواند و به اقسام گرفتارىها مبتلا مىسازد تا كبر و خودپسندى را از دل هايشان خارج كند و به جاى آن فروتنى و درهاى فضل و رحمتش را به رويشان بگشايد و وسائل عفو و بخشش را به آسانى در اختيارشان گذارد».
اشارات ظريف حضرت امير (ع) در خصوص حج و كعبه چنان است كه دل هر مسلمانى را به جوش و خروش مىآورد. سخنانى كه از جان و دل معصوم (ع) برخيزد، دل دريايى سالكان طريق اهلبيت(ع) را آن چنان به وجد و سرور در آورده است كه در هنگامه ورود به سرزمين وحى، عاشقانه، جسم و روح را به آن آستانه مىسايند.
بديهى است كه تداوم و استوارى اين كنگره عظيم انسانى در گرو پيروى از ولايت و امامت است. ولايتى آن چنان والا و بالا، كه ائمه(ع) همواره به آن اشاره فرموده اند.
اهميت اين شكوه مندترين عبادت سالانه مسلمانان جهان، چنان است كه به فرموده ريحانه پيامبر(ص) حضرت زهرا [: حج، بنيانهاى دين را استوارتر مىكند و آن چنان كه ايمان براى تطهير از شرك است، حج نيز براى رهايى از سستى و تفرقه است؛ جعل الله الايمان تطهيرا لكم من الشرك ... و الحج تشييدا للدين . «پس خداوند ايمان را براى تطهير شما از شرك نهاد و... حج را براى استوارى دين.»
در اين راستا پرداختن به فلسفه و اسرار اين عبادت بزرگ، موجب ارتقاى روحيه اطاعت و بندگى شده و راه را هموارتر خواهد