101
بازسازى ايوان طلاى حرم مطهر اميرالمؤمنين على (ع)
معاون ستاد بازسازى عتبات عاليات از بازسازى ايوان طلاى حرم مطهر اميرالمؤمنين على (ع) و توسط متخصصين ايرانى خبر داد.
با توجه به تخريب روى قطعات نصب شده بر ايوان طلاى حرم مطهر اميرالمؤمنين على (ع) زمان طولانى از ساخت آن، گذشت بازسازى و مرمت اين قطعات ضرورى تشخيص داده شد. پيشنهاد اينامر در سفرى كه معاون ستاد بازسازى عتبات عاليات، آقاِى فداكاردر فروردين ماه 89 از اعتاب مقدسه داشتند، درنجف اشرف به اطلاع توليت محترم آستان علوى رسيد.
با موافقت اوليه توليت محترم حرم مطهر علوى وپس از رايزنىهاى لازم، به زودى اجراى اين طرح نهايى خواهد شد.
بر اساس اعلام معاونت، قرار است اين مرمت در نجف اشرف به همت دكتر بهرمان و همكارانشان كه كار مرمت كتيبه (گريو) گنبد حرم علوى را نيز پيشتر انجام دادهاند، صورت گيرد.
نصب ضريح قتلگاه سيدالشهدا (ع)
ضريح كوچك قتلگاه امام حسين (ع) به طول 160 و عرض 224 و ضخامت 18 سانتىمتر پس از رسيدن به كربلاى معلى، در ضريح مطهر بابالرأس صحن بارگاه ملكوتى ابا عبدالله الحسين (ع) نصب شد. پنجره بزرگ اين ضريح مقدس به طول 300 و عرض 227 و ضخامت 15 سانتىمتر ساخته شده كه در بهمنماه 88 در محل بابالقبله ايوان بارگاه سيدالشهدا (ع) نصب گرديد.
ضريح بزرگ قتلگاه امام حسين (ع) از چهار دهنه، هر دهنه داراى 96 عدد گوى و 192 عدد ماسوره از جنس سازه فلزى ساخته شده و ضريح كوچك نيز داراى دو دهنه بوده است كه چوب به كار رفته در دهنههاى آن، از نوع ساج برمه به قطر نيم متر مكعب است.
در طرح ضريحهاى قتلگاه اباعبدالله الحسين (ع) 325 كيلوگرم نقره با عيار 5/92، مقدار طلاى استفاده شده 500 كيلوگرم و مس مصرفى در آن 405 كيلوگرم به صورت ورقهاى 5/1 ميلىمترى، مقدار برنج به كار رفته به صورت لوله در ضريح بزرگ 150 كيلوگرم و در پنجره كوچك 195 كيلوگرم بوده است.
آبكارى طلاى ضريح قتلگاه امام حسين (ع) به روش الكترونيك انجام شده و قلمزنى آن به صورت برجستهاست و طرح پنجرهها به شكل هشتى با اقتباس از ضريح مطهر حضرت ثامنالحجج (ع) بوده كه از 11 عدد پنجى با خط ثلث تشكيل شده و مضامين مرتبط با حضرت سيدالشهدا (ع) ، امينالله (ع) ، ياثارالله (ع) ، بابالحوائج (ع) ، سفينةالنجاه و عينالبتول بر آن نوشته شده است.
طرح ضريح بزرگ قتلگاه امام حسين (ع) داراى 14 قطعه ميناست كه به دو عدد گل و بوته و 12 عدد خط و گل و بوته با زمينه لاجورد مزين شده و ضريح كوچك نيز با 16 قطعه مينا، 4 عدد گل و بوته، 12 عدد خط، گل و بوته با همين زمينه ساخته شده است. مضامين استفاده شده در ميناكارى ضريحهاى بارگاه ابا عبدالله الحسين (ع) آيات 107 و 106 سوره صافات و آيههاى 23 و 69 سوره آلعمران است.
وزن كلى ضريح بزرگ قتلگاه امام حسين (ع) 900 كيلوگرم و وزن ضريح كوچك 800 كيلوگرم است. بانيان ضريح قتلگاه امام حسين (ع) جمعى از خيران، كاركنان و خانوادههاى كاركنان بانك صادرات استان اصفهان هستند. اين پنجرهها به دست پرتوان استاد «مهدى برهانيان» خطاطى شده است. اين طرح مصادف با سالروز شهادت حضرت زهرا (س) در 15 مرداد سال 88 در كارگاه آفرينشهاى هنرى ستاد بازسازى عتبات عاليات استان اصفهان با حضور هنرمندان قلمزن و ميناكار اصفهانى آغاز شده بود.
بررسى مرمت اشياى تاريخى حرم اميرالمؤمنين (ع)
رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگى «سازمان ميراث فرهنگى، صنايع دستى و گردشگرى» از اعزام گروهى از كارشناسان ايرانى براى بررسى چگونگى مرمت اشياى تاريخى موجود در حرم حضرت اميرالمؤمنين على (ع) در شهر نجف در سال جارى خبر داد.
احمد ميرزا كوچك خوشنويس، روز جمعه به ايرنا گفت: اين گروه پنج نفره كه اواخر سال گذشته به توليت آستان حضرت امير (ع) در نجف معرفى شده بودند، در سال جارى به عراق اعزام مىشوند تا بررسىهاى لازم دربارۀ آسيب هاى اشياى تاريخى و چگونگى مرمت و بازسازى آنها را جمعآورى كنند.
وى دربارۀ روند تصميمگيرى براى مرمت اين اشياء توضيح داد: سال گذشته يك هيات سه نفره از آستان مقدس حضرت امير (ع) به ايران آمدند و از ما دعوت كردند تا براى مرمت اشيايى كه در انبارهاى موزه حضرت امير (ع) است، اقداماتى را صورت دهيم.
خوشنويس افزود: از آنها خواسته شد تا تصاويرى از اين اشياء ارايه كنند كه پس از بررسى تصاوير، مشخص شد اشياى آستان حضرت امير (ع) ، از انواع و جنسهاى متفاوت، مانند فلزى، چوبى، سنگى، شيشهاى و پارچهاى است كه به صورت غيراستاندارد در انبارها نگهدارى مىشود.
رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگى همچنين به بازسازى حرم و گنبدهاى حضرت امام حسين (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) اشاره كرد و توضيح داد: از توليتهاى ساير آستانهاى مقدس عتبات عاليات در عراق مانند حضرت ابوالفضل و امام حسين (ع) به صورت مجزا با پژوهشگاه ميراث فرهنگى، براى بازسازى و مرمت اين اماكن تماس گرفته شده است.