34در ماه مبارك رمضان سال سوم، به نظر رسيد بهتر است به جاى تفسير قرآن مباحثى را كه آقايان علما و طلاب به آن نيازمندند، بحث و بررسى كنيم، لذا بحث را درباره شبهات وهابىها و پيروان ابن تيميه و محمدبن عبد الوهاب قرار داديم. در سه ماه مبارك رمضان پياپى مباحثى بدين شرح مطرح گرديد:
تحريف قرآن... تأسيس بنابر قبور و تكريم قبور پيامبران و اولياء... زيارت كردن و تبرك جستن... شفاعت. (ص 16)
مؤلف با بهرهگيرى از منابع دست اول اهل سنت، پاسخهايى مستند و مستدل شبهات وارده درباره زيارت قبور ارائه كرده است و جايگاه والاى اين آموزۀ اسلامى را به خوبى ترسيم نموده است. عنوان برخى از منابع اين كتاب عبارت است از: تفسير روح المعانى، شرح نهج البلاغه ابن ابى الحديد، تفسير ابن كثير، سنن ابن ماجه، مسند احمد حنبل، الغدير علامه امينى، سنن بيهقى، الميزان.
مؤلف در بخش اول كتاب، مباحث مربوط به توحيد و شرك را تبيين كرده و اهميت توحيد در عبارت را بيان مىكند و با اين مقدمات، وارد بحث اصلى خود زيارت مىشود. در اين بخش نيز در ابتدا به جايگاه زيارت در فرهنگ اسلامى پرداخته مىشود و سپس شبهات مطرح شدۀ ابن تيميه درباره زيارت قبور، پاسخ داده مىشود.
بخش پاياى كتاب به مباحثى چون جشن و سوگوارى و تبرك جستن اختصاصى دارد و برداشتهاى غلط وهابىها درباره تشكيل مجلس سوگوارى و گريه بر اموات و تبرك جستن به آثار انبياء و اوليا.
فهرست
مقدمه / شرح حال مختصرى از پايه گذاران فرقه وهابيت: ابن تيميه، محمدبن عبدالوهاب.
بخش اول / توحيد و شرك: توحيد و شرك در عبادت، اقسام توحيد و
شرك (توحيد ذاتى، توحيد در صفات، توحيد در خلاقيت، توحيد در عبادت و...) اهميت توحيد در عبادت.
بخش دوم / زيارت: جايگاه بحث، علماى شيعه و زيارت مرقد رسول خدا، ابن تيميه و شبهه در زيارت مرقد رسول خدا، اجماع علماى اهل سنت بر جواز زيارت رسول خدا، آثار زيارت، جواز سفر براى زيارت خدا، زيارت رسول خدا، جواز زيارت قبور مؤمنين، بانوان و زيارت قبور.
بخش سوم / جشن، سوگوارى و تبرك جستن: برداشت غلط وهابىها از جشن و سرور در ميلاد رسول خدا،
شبهه در تشكيل مجلس سوگوارى و گريه بر اموات، برداشت غلط وهابىها در تبرك جستن به آثار انبياء و اوليا.
توسل
على اصغر رضوانى. چاپ اول: قم، انتشارات مسجد مقدس جمكران، 1385، 58 ص. (موضوع: مفهومشناسى توسل)
اين مجموعه كه در سلسله مباحث شناخت وهابيان منتشر شده، تحقيقى كوتاه اما مستند و مستدل درباره مفهوم زيارت و جايگاه آن در انديشۀ اسلامى است. مؤلف با بهرهگيرى از آيات قرآن و احاديث اهل بيت و با استناد به مهمترين كتب حديثى اهل سنت به شرح اين آموزه مهم دينى پرداخته است:
يكى ديگر از موارد اختلاف بين وهابيان و ساير مسلمين، توسل به اولياى الهى، به تعبيرى وسيله قرار دادن آنان نزد خداوند متعال است. وهابيان آن را جايز نمىدانند، اما عموم مسلمين نه تنها آن را جايز مىشمارند، بلكه در طول تاريخ به آن عمل كردهاند.
توسل انواع و اقسامى دارد كه نزد عموم مسلمين برخى از آنها صحيح و برخى باطل و دستهاى ديگر مورد اختلاف هست... (ص 9)
فهرست