23بدست آوردن اطلاعات دربارۀ بنادر درياى سرخ و موقعيت و اهميت آنها مىداد. از اين رو گروهى از كارمندان خود را بدين كار گماشت كه يكى از آن افراد كشيشى است بنام ژوزف اوفينكتون كه شرح سفر خود را در كتابى بنام «سفرى به صورات» آورده است. او در توصيف خود مىگويد:
جدّه كه بندرگاه مكه بشمار مىرود، مهمترين بندر درياى سرخ است و از آنِ سلطان مىباشد، ليكن سرزمينهاى اطراف دو شهر جدّه و مكه مطلقاً بىارزش مىباشد و هرگز قابل اصلاح يا بهبودى نمىباشد و به نظر مىآيد كه اين زمينها گرفتار لعنت طبيعت شده و از نعمتهاى خداوند تهى گرديده است. در اين سرزمين هيچ چيز يافت نمىشود، و بايد مايحتاج از خارج وارد گردد، از اين رو سلطان هزينۀ هنگفتى براى وارد كردن مايحتاج و لوازم زندگى مردم از مصر متحمل مىشود و در سال 20 تا 25 كشتى بزرگ كه همگى مايحتاج زندگى مردمان را حمل مىكنند به بندرگاه مىآيد.
جدّه بندرى است پر رونق كه در حال داد و ستد و بازرگانى با هند و ايران و حبشه و ديگر نواحى جزيرةالعرب مىباشد، و عربها قهوۀ خود را بدانجا مىآورند تا تركان آنها را خريده و به سويس حمل كنند. افزون بر اين، در هر سال حجاج از سرتاسر جهان اسلام بدانجا وارد مىشوند.
ويليام دانيال، و شارل ژاك بوسيه
در دورۀ شريف سعيد (1700م.) يك جهانگرد انگليسى بنام ويليام دانيال، ويك جهانگرد فرانسوى بنام شارل ژاك بوسيه به بندر جدّه وارد شدند و از حوادث مهمى براى ما خاطراتى بر جاى گذاشتند. دانيال شاهدى است كه توانست از نزديك ناظر درگيرى ميان شريف سعيد و پاشا نمايندۀ خليفۀ عثمانى در حجاز باشد. او مىگويد: