15
بيانيۀ هيأت داوران مسابقۀ سراسرى شعر حج
مقدّمه:
تجربيات به دست آمده از برگزارى مسابقات و كنگرههاى شعر با محوريّت موضوع مشخّص از سوى نهادها و ارگانهاى مختلف نشان مىدهد كه گاه دستاندركاران، صرفاً برگزارى و فضاسازى در زمينهاى خاص را مدّ نظر داشتهاند و نگاهشان به شعر - به ما هو شعر - براى آنها موضوعيّت نداشته، غالباً در همان نخستين گام در دستيابى هدف؛ يعنى فضاسازى براى خلق آثار جديد و ارزشمند، متوقف و ناموفق ماندهاند. استفاده از اين تجربيات ايجاب مىكند كه دستاندركارانِ چنين برنامههايى، جايگاه علمى كار و پايه و مايۀ محتوايى آثار و جوهرۀ هنرى و ادبى اشعار را همواره مدّ نظر داشته باشند؛ به نوعى كه برگزارى همايشهاى شعرخوانى و يا چاپ كتاب بر پايۀ آثار برگزيدۀ واصل شده، در جلب نظر مساعد متخصّصان و كارشناسان شعر و ادبيات - حدّاقل به طور نسبى - موفق باشد.
از ديگر سو در هريك ازرشتههاى هنرى وادبى بديهىاستكه سلايق گوناگون در كار است و دستاندركاران چنينمسابقاتى - بهويژهداوران - لازم است كه ضمن شناخت معايير هر يك از انواع قالبهاى شعر فارسى، در انتخابها و قائل شدن امتيازها، آثار پديد آمده در هر قالب را با معيارهاى شناخته شدۀ همان قالب بسنجند.
هيأت داوران شعر حج، از دستهبندى آثار برگزيده در سه حيطۀ «قالبهاى كهن شعر فارسى»، «قالبهاى نوين شعر فارسى» و گروه «نامآوران و پيشكسوتان» بسيار خرسند