18حكومتِ آنان محو و نابود گرديد.
باستان شناسان تاكنون اثرى از تمدن اين قوم بدست نياوردهاند.بلكه تنها به هنگام حفارى در سرزمين حكومتِ آنان به غارهايى كه در ميان سنگ بوجود آمده و بوسيلۀ لايههاى ضخيمى از خاك و شن پوشيده شده است،دست يافتهاند،شايد! در آيندهاى نزديك به آثارى از آنان دسترسى يابند،كه بوسيلۀ آن بتوان فرهنگ و تمدن آنان را شناسايى نمود.
مَعينِيّون
«معينيون»يا«بنى معين»،قومى بودهاند كه در شرقِ سرزمين يمن و در شمال حضر موت،زندگىمىكردند.آنان در آن سرزمين حكومتى بزرگ و پهناور بوجود آورده بودند.
تاريخ نگارانِ عرب،در اين باره هيچ سخنى نگفتهاند و تنها اطلاعات ما در اين مورد از طريق مستشرقين-و به ويژه«هاليوى فرانسوى»كه از كشورش در سال 1869 ميلادى به اين ديار ماموريت يافته و در آن كشفيات فراوانى را كه مهمترين آن كشفِ شهر «معين»بود-بدست آمده است.از آن پس،باستان شناسان ديگرى از غربيان،مانند؛ «غلاذر آلمانى»و جُزاينها در اين باره تحقيقات فراوانى را بعمل آورده و آثارى را از اين حكومت كشف نمودند.طبق گفتۀ آنان«بنى معين»داراى تمدن و فرهنگ پيشرفتهاى بوده و در دامنۀ كوههاى يمن و دشتهاى حضرموت به شغل كشاورزى و زراعت مشغول بودهاند.اين قوم با بوجود آوردن سدّها و باز كردن خليجها به سوى سرزمين خود،آب را به كشتزارهاى خويش جارى نمودند.
تاريخ نگاران دربارۀ عمر اين آثار اختلاف كردهاند،برخى تاريخ آنها را به قرن چهاردهم پيش از ميلاد رسانيده و برخى ديگر تاريخ آنها را به قرن هشتم يا هفتمِ پيش از ميلاد متعلّق دانستهاند.در اين ميان،استاد«هومل آلمانى»كتابى درباره زبانِ آنان و زبانِ سبأ نگاشته است.
اگر بر آثار باقى مانده از آنان،خط ميخى و لغتهاى بابلى بكار رفته باشد،بدون شك«معينيون»از عمالقۀ شمال بودهاند.بنابراين در صورتيكه اين گروه،از ميان«عاد