20اما بعثۀ جمهورى اسلامى ايران، مىكوشد تا روح حج را دقيقتر و جدّىتر تلقّى كند و نه تنها از آن بُعد، بلكه در بُعد ايجاد ارتباط با ديگر مسلمانان، فعالانهتر برخورد كرده و حج را عرصۀ فعاليتهاى فرهنگى، اطلاع رسانى اسلامى، ايجاد حس مشترك اسلامى، توجه به بلايا و مسائل عمومى جهان اسلام و ايجاد رشتههاى استوار پيوند ميان مسلمانان قرار دهد. اين امر در مكتب تشيّع جدىتر مطرح است؛ زيرا بُعدى از حج توجه به ولايت و رهبرى است و اين بدان معناست كه حج تنها انجام مناسك ساده نيست بلكه تجديد عهد با ولىّ امر مسلمين نيز هست.
به همين دليل، حج ايرانيان از پس از انقلاب اسلامى، با همۀ كاستىها و فراز و فرودهايى كه داشته، متفاوت با حج ديگر حجاج بوده است.
طبيعى است كه اين شيوۀ برگزارى، دشمنانى هم داشته كه با تمام توان بر ضدّ آن فعاليت كردهاند، اما در اين ميان، همّت مسؤولان ايرانى و حضور جوانان انقلابى و حزب اللهى و فعالان بعثۀ جمهورى اسلامى در اين عرصه بوده است كه تاكنون اين عَلَم را برافراشته نگاه داشته و از تسليم شدن در برابر موجهايى كه سستى و تنبلى و بىخاصيتى را در امر حج ترويج مىكند، مقاومت كرده و حفاظت از نشانههاى حج ابراهيمى را برعهده گرفته است.
بعثۀ حجّ جمهورى اسلامى، با تمام توان خود، پيوسته مىكوشد در تمام عرصهها، به روح حج و حقيقت عبادت توجه كند و در كنار امر حج، به انجام زيارت و برگزارى دعاى كميل بپردازد و زائران شيعه را از پرداختن به مسائلى كه سبب وهن تشيع مىشود، باز دارد و آنان را به سوى مسائل معنوى و فكرى سوق دهد.
اينها آرزوهايى بود كه سالهاى سال، پيش از انقلاب، براى بسيارى از فرهيختگان ما مطرح بود و با حسرت از آن ياد مىكردند و امروز بحمداللّٰه جامۀ عمل به خود پوشيده است. روشن است كه كسان بسيارى براى آن سرمايه گذاشتند و جان تقديم نمودند و يا وقت و زبان و قلمشان را در آن راه صرف كردند.
در كنار اينها، توجه به فعاليتهاى خاص فرهنگى براى شناخت حج، يكى از مهمترين ابعاد حجگزارى ايرانيان است. انتشار بيش از چهارصد عنوان كتاب و مجله توسّط بعثۀ حجّ جمهورى اسلامى ايران، تلاش