240نكنيد؛ زيرا مىخواهم اين گونه خدا را ملاقات كنم. سپس به سوى ابن يثرى خارج شد و به شهادت رسيد. امام على (عليه السلام) بر بالين او حاضر شدند و فرمودند:
« يرحمك الله يا زيد فقد كنت خفيف المؤونة عظيم المعونة » .
بنابر نقل «طبقات الكبرى» زيد بن صوحان همراه برادرش سبحان بن صوحان در يك قبر دفن شدند.
مؤلف كتاب در فصل دوم، از چهار قدمگاه نيز ياد مىكند كه اكنون زيارتگاه شيعيان بصره است.
قدمگاه حضرت على (عليه السلام)
علامه محمدجواد مغنيه در كتاب «الشيعة فى الميزان» مىنويسد:
حداقل در بصره 13 مكان منسوب به امام على (عليه السلام) است كه شيعه آنها را مقدس مىشمارد. يكى از آن آثار، مكانى است كه در شهر الزبير واقع است و مورد توجه شيعيان است. اين مكان در كنار مسجد جامع الزبير قرار دارد. الزبير، شهر قديمى بصره است؛ يعنى جايى كه امام على (عليه السلام) پس از معركه جمل در آنجا حاضر شد و خطبهاى در مذمت مردم بصره ايراد كرد كه اكنون يادآور امام على (عليه السلام) است.
قدمگاه امام موسى كاظم (عليه السلام) در ناحيه الدير
در اين ناحيه، مكانى منسوب به امام موسى كاظم (عليه السلام) است كه بنابر گزارشهاى تاريخى، بسيار نزديك به حقيقت است. هنگامى كه بنىعباس قدرت را به دست گرفتند، زندانهايى را در بصره در جايگاهى معرف به «دار زياد» بنا كردند كه منسوب به زياد بن ابيه بود واكنون در غرب الدير در جنوب ناحيه الزبير واقع شده است. ابوالفرج اصفهانى مىنويسد:
پس از آنكه هارون الرشيد امام كاظم (عليه السلام) را دستگير كرد، دستور داد ايشان را به بصره نزد عيسى بن جعفر منصور زندانى كنند. ايشان حدود يك سال در اين زندان به سر بردند. مصادر تاريخى اشاره كرده اند كه حضرت در 7 ذىالحجه 179 به بصره رسيدند و در آنجا زندانى شدند. 1