236
مرقد سليمان در ناحيه الدير
اين مرقد در شمال استان بصره، در ناحيه الدير واقع شده است و مردم از ديرباز آن را زيارت مىكنند و براى برآورده شدن حاجات و نيازهاى خود، صاحب اين مرقد را واسطه قرار مىدهند. گفته مىشود اين مرقد، مقام سليمان بن داود پيامبر است كه براى او حكايتى بوده است. سليمان پيامبر به اينجا آمده و معركهاى بين او و جنّيان درگرفته است؛ اما حقيقت چيز ديگرى است و اين مرقد سليمان بن رزين، نامهرسان امام حسين (عليه السلام) به سوى اهالى بصره است. شيخ محمد حرزالدين در كتابش «مراقد المعارف» جلد اول، صفحه 325 همين قول را تأييد كرده و نوشته است:
همانا اين قبر از آنِ سليمان بن رزين، غلام ابىعبدالله حسين (عليه السلام) و نامهرسان اوست كه امام ايشان را براى فرستادن نامهاى به سوى بزرگان شيعه بصره به آن ديار فرستاد؛ اما عبيدالله بن زياد او را دستگير كرد و قبل از ورود امام حسين (عليه السلام) به عراق، او را در بصره به شهادت رساند.
قصر عبيدالله بن زياد، معروف به «دار البيضاء» يا قصر ابيض در شمال بصره و نهر الدير واقع بوده و اين يعنى عبيدالله بن زياد سليمان را در قصر به شهادت رسانده و در همان نزديكى دفن شده است و اكنون مزار وى به موقعيت قصر عبيدالله نزديك است.
مرقد ثروان بن حسن (عليه السلام)
اين مرقد شريف در شمال استان بصره، شهرستان المدينه، ناحيه امام صادق (عليه السلام) واقع شده و به مرقد سيد ثروان بن قاسم بن حسن بن على بن عبدالرحمن بن قاسم بن حسن بن زيد بن حسن مجتبى (عليه السلام) معروف است.
قبهاى متوسط بر فراز آن ساخته شده كه بر خانههاى اطراف آن احاطه دارد. اين مرقد در سال 1915م. بنا شده و در سال 1945م. تجديد بنا شده است و چون بناى آن از گل بوده، در سال 1960م. دوباره بازسازى شده است و آخرين بار در سال 2003 بازسازى شده است.
امروزه ارادتمندان اين مرقد از استان بصره و ديگر استانهاى عراق براى زيارت به اين مكان مىآيند و به مقام شريف او تبرك مىجويند. از اين مرقد و صاحب آن، كراماتى نقل شده است. اكنون در اين مزار، مركز علوم قرآن تأسيس شده است كه زيرمجموعه اداره مزارات شيعيه عراق است.