22پرسيد: اين قصر از آنِ كيست؟ هارون مىخواست شكوه و جلال ظاهرى خود را به رخ امام بكشد. امام فرمود: «اين منزل، منزل فاسقان است؛ همان كسانى كه خداوند درباره آنان فرمود: به زودى كسانى را كه در روى زمين به ناحق گردنكشى و تكبّر مىكنند، از فهم آياتم بازمىدارم كه اگر هر آيهاى را ببينند، به آن ايمان نمىآورند. . .» . 1
هارون از اين پاسخ حضرت خشمگين شد و در حالى كه خشمش را فرو مىخورد، با التهاب پرسيد: پس اين خانه از آن كيست؟ ! امام فرمودند: «اين خانه از آنِ شيعيان و پيروان ماست، اما ديگران با زور آن را تصاحب كردند.» هارون گفت: اگر اين قصر از آن شيعيان است، پس چرا صاحبش آن را نمىگيرد؟ امام فرمود: «اين خانه در حال عمران و آبادى از صاحب اصلىاش گرفته شده و هر وقت زمينه فراهم شود، آباد سازد، پس خواهد گرفت» . 2
از ذيل همين روايت به خوبى استفاده مىشود كه حضرت در پى زمينهسازى براى بازپسگيرى حكومت از غاصبان بودند؛ لكن زمينه فراهم نشده بود. اين بُعد از شخصيت امام كاظم (ع) كمتر مورد توجه مورخان و محققان قرار گرفته و پيرامون آن دقت و تجزيه و تحليل كامل و جامع انجام نگرفته است.
فدك، نماد حاكميت اهلبيت (عليهم السلام)
فدك، نماد حاكميت اهلبيت (عليهم السلام)
در تشكيل حكومت و پايدارى آن، دو عامل نقش اصلى و محورى دارند: يكى پذيرش مردمى و ديگرى پشتوانه مالى و اقتصادى. به همين دليل پس از رحلت پيامبر (ص) اين دو عامل اساسى را از امام على (ع) و اهلبيت (عليهما السلام) گرفتند. از يك سو اذهان توده مردم نسبت به امامان را مخدوش ساختند و با فريب افكار عمومى اجازه ندادند كه مردم در صحنههاى اجتماعى حضور آگاهانه و مسئولانه داشته باشند. از سوى ديگر، منطقه وسيع فدك را كه در آن عصر منبع درآمد و پشتوانه اقتصادى مهمى بود، تصرف كردند و بدين طريق امامان معصوم (عليهما السلام) را در فشار و تنگنا قرار دادند.
لذا هم خلفاى عباسى و هم امام كاظم (ع) به اهميت و نقش فدك واقف بودند؛ بهويژه در نظر امام كاظم (ع) فدك مظهر و نماد حاكميت امامان معصوم و اهل بيت (عليهما السلام) به شمار مىآمد.