10 1236ه.ق به خاطر وضعيت جنگى بين عثمانى و ايران، كه روابط سياسى خوبى ميان دو دولت برقرار نبود، حجاج و تجار در مرز عثمانى محبوس مانده بودند؛ اسنادى در اين زمينه در دست است كه اين حوادث را به خوبى نشان مىدهد؛ به طورى كه نه در منابع تاريخى آن زمان و نه در سفرنامهها انعكاس يافته است. علىرغم تصور عام بر تيرگى روابط، در اسناد عثمانى بر همسايگى و بهبود روابط اشاره شده و نيز به رسيدگى امور حجاج و رفتار بر مبناى اسلام در شهرهاى قارص و ايروان كه محل عبورحجاج بود، تأكيد شده است. در اين اسناد حوادثى كه در منطقه رخ داده، به خوبى نمايان شده است.
در اوايل دوره قاجار بهعلت چپاول كاروانها، كشتهشدن حجاج و غارت اموالشان و مشكلات مربوط به ماترك متوفيان، ايرانيان دولت عثمانى را بهطور مستقيم خطاب قرارداده و به سلطان نامه مىنوشتند. نمونههاى اين اسناد در بايگانى عثمانى بسيار فراوان است. در اين اسناد آمده اگر حجاج ايرانى از راه بالاى شام يعنى موصل، حلب به شام، و يا از راه تدمر به شام مىآمدند، در راستاى رسيدگى به شكايات ايرانيان، دولت عثمانى براىشان امير حج تعيين مىكرد.
آرشيو عثمانى كه داراى غنىترين و با ارزشترين مدارك تاريخ عثمانى است، اسناد بسيارى را در خصوص حجگزارى ايرانيان در اختيار ما قرار مىدهد. اين آرشيو در ساختمان مديريت عمومى آرشيوهاى سراسرى دولت به رياست آرشيو عثمانى در استانبول نگهدارى مىشود. از تأسيس دولت عثمانى تا دوره سلطنت سلطان سليمان قانونى اسناد بسيار كمى در اين آرشيو وجود دارد. اما از دوره سلطان سليمان به بعد تعداد آنها افزايش يافته و تا تاريخ 1322ه.ق بر آنها افزوده شده است، به ويژه در دوره تنظيمات در نتيجه تغيير شكل ساختار دولت به صورت نظارتى (وزارتخانه)، چون بر اوراق دولتى و اسناد، افزوده شده در نتيجه اسناد دولتى