36درب خانۀ خدا (كعبه) را هم در ايام حج مىگشايند و با حضور مقامات و مهمانان، آن را با گلاب ناب قمصر كاشان شستوشو مىدهند. در اين مراسم، وقتى داخل كعبه يا ضريح را غبارروبى و جارو مىكنند، مقدارى هم گرد و غبارهاى نرم نشسته بر روى قبر يا زمين مرقد وجود دارد كه آن را جمع مىكنند و براى تبرّك به اشخاص مىدهند. از اين رو مراسم تميز كردن قبر مطهّر به «غبارروبى» شهرت يافته است.
غسل زيارت
غسلى كه پيش از رفتن به زيارت و حضور در حرم امام معصوم (ع) انجام مىشود. يكى از آداب زيارت است و ثواب دارد و نشان احترام به معصومى است كه به حضورش شرفياب مىشويم. علاوه بر طهارت ظاهرى بدن و لباس، طهارت روحى هم لازم است و آن، دورى از ريب و ريا و آراستگى به اخلاص و يقين است. به علاوه، غسل زيارت، بدن و لباس را از آلودگى و بوى بد پاك مىسازد و براى حضور در محافل عمومى و جمع مؤمنان، خوب است كه مشام ديگران آزرده نشود و بوى عرق بدن ايجاد نفرت نكند.
غسل زيارت، هم پيش از آغاز سفر و هنگام بيرون رفتن از خانه و شهر و پيش از مسافرت مستحب است، و هم پيش از تشرف به حرمهاى مطهر معصومين (عليهم السلام) . امام صادق (ع) مىفرمايد: هرگاه به قصد زيارت قبر اميرمؤمنان (ع) رفتى، وضو بگير، غسل كن و با آرامش راه برو. امام هادى (ع) نيز در روايتى، به موسى بن عبدالله نخعى «غسل زيارت» پيش از تشرف به حرم را آموزش داده است. 1از امام صادق (ع) نيز درباره آيه خذوا زينتكم عند كلّ مسجدٍ ) پرسيدند كه مقصود چيست؟ فرمود:
«الغُسل عندَ لقاءِ كُلِّ امامٍ» ؛
2
غسل كردن هنگام زيارت هر امام، آراسته شدن هنگام عبادت است. حافظ گويد: «شستوشويى كن و آنگه به خرابات خرام» .
در برخى روايات، توصيه شده كه پيش از زيارت كربلا، زائر از آب فرات غسل كند و هنگام غسل هم دعاى خاص آن
( بسم الله و بالله اجعله نوراً و طهوراً) را بخواند. 3جابر بن عبدالله انصارى نيز كه همراه عطيّه عوفى در اربعين شهادت امام حسين (ع) در كربلا به زيارت قبر شريف او رفت، از آب فرات غسل كرد و جامهاى پوشيده و عطر زد و آرام آرام گام برداشت تا به قبر مطهر سيدالشهدا رسيد. 4