38مىشد.
امام صادق(عليه السلام) در زمانى به زيارت قبر مولى الموحدين مىرفت كه هنوز قبر اميرمؤمنان(عليه السلام) مخفى بود و كسى از محل دفن آن حضرت اطلاع دقيقى نداشت؛ زيرا هنوز قبر اميرمؤمنان(عليه السلام) آشكار نشده بود و پس از رفع موانع، امام(عليه السلام) به يكى از يارانش دستور داد تا به مرمت و بازسازى قبر امير مؤمنان(عليه السلام) بپردازد.
امام صادق(عليه السلام) در سفرهايى كه به عراق داشت، بيشتر اوقات، در حيره كنار شهر كوفه سكونت مىكرد و از همان جا به زيارت قبر امير مؤمنان و يا امام حسين(عليه السلام) مىرفت.
تشويق به زيارت امير مؤمنان(عليه السلام)
بر اساس شواهد تاريخى و روايى، امام صادق(عليه السلام) چه در آن روزهايى كه در مدينه اقامت داشت و چه در روزهايى كه به اجبار در عراق، اقامت داشت، بسيارى از ياران خود را به زيارت قبر امير مؤمنان تشويق مىكرد و در برخى موارد آنان را بر ترك زيارت، توبيخ مىكرد كه به دو نمونۀ زير اشاره مىكنيم:
1. سرزنش ابووهب بصرى؛
ابووهب بصرى مىگويد: وارد مدينه شده، خدمت امام صادق(عليه السلام) رسيدم و به او عرض كردم: نزد شما آمدم؛ در حالى كه قبر اميرمؤمنان(عليه السلام) را زيارت نكردهام.
امام(عليه السلام) فرمود:
بسيار كار بدى انجام دادى و اگر از شيعيان ما نبودى، هرگز به سوى تو نظر نمىكردم. آيا زيارت نمىكنى كسى را كه خداوند با فرشتگان او را زيارت مىكنند و پيامبران و مؤمنان به زيارتش مىروند؟
گفتم: فدايت شوم! آگاهى درستى نداشتم.
حضرت فرمود:
پس بدان كه امير مؤمنان(عليه السلام) نزد خدا افضل از تمام امامان است و براى اوست ثواب عملهاى آنها و به اندازۀ اعمالش فضيلت و برترى داده شده است». 1
2. يادآورى يزيد بن عمرو؛
يزيد بن عمرو بن طلحه مىگويد: در آن روزهايى كه امام صادق(عليه السلام) در حيره بودند، روزى به من فرمود: آيا نمىخواهى آن چه را كه به تو وعده دادم، انجام دهم؟
عرض كردم: آرى - و وعدۀ حضرت رفتن به سوى قبر امير مؤمنان(عليه السلام) بود - پس آن حضرت سوار شد و فرزندش اسماعيل نيز سوار شد و من نيز همراهشان سوار شدم؛ تا اين كه از ثويّه 2 گذشتيم و در ذكوات [تپههاى كوچك اطراف قبر امير مؤمنان] فرود آمد و اسماعيل نيز پياده شد و من هم پياده شدم. او نماز خواند و اسماعيل هم نماز خواند و من هم نماز