7انتظار بر كنار مىدارد، آنان را به آينده جهان و انسان اميدوار مىسازد. مسلمانان برپايه باور به اينكه انتظار فرج برترين عبادات است « انتظار الفرج بظهور المهدى [ افضل العبادة » 1، و باور به حضور امام عصر (اروحنا له الفداه) در آيين حج، در سرزمين وحى و مشاعر مشرّفه همچون عرفات همواره به اميد ديدار او لحظهشمارى مىكنند و ديدار امام را موجب كامل شدن حج خود مىدانند كه « تمام الحج لقاء الامام ». 2 آنان پيوسته در انتظار ظهور او در مكه مكرّمه و كنار كعبه مشرفه بهسر مىبرند و آرزو مىكنند كه در ركاب او سربازى كنند و از اينرو، بامداد و شامگاه دعاى فرج آن حضرت را زمزمه مىكنند.
نامگذارى حج امسال (1388) به «حج و انتظار»، خود پىآمد توجه ويژه به اين مسئله اعتقادى است. افزون بر اينكه توجه به حقيقت انتظار، شيعيان و اهلسنت را به «وحدت كلمه امت اسلامى» مىرساند؛ زيرا وحدت مسلمانان از زمينههاى ظهور بهشمار مىرود.
ظهور امام عصر و برپايى حكومت واحد جهانى و هدايت بشر به كلمه توحيد و اسلام ناب، با ابزارى غيرعادى يا جنگ و خونريزى نخواهد بود؛ پس بدون آمادگى امت مسلمان و كسانى كه براى همكارى و كوشش در ركاب آن حضرت آمادهاند، چنين آرزويى دستنيافتنى مىنمايد. بنابراين، طرح شعار «حج و انتظار»، زائران بيت الله الحرام را به مهمترين مسئله امروز و فرداى امت اسلامى؛ يعنى «توحيد كلمه و وحدت و يكپارچگى مسلمانان» يادآورى مىكند تا از اينرو، هم مشكلات آنان حلّ شود، هم دشمنان از دستابى به هدفهاى ضد اسلامى خود نااميد شوند و هم زمينه ظهور آن