32 «هر كسى قبر مرا بعد از مرگم زيارت كند، همانند كسى است كه در زمان حياتم به سوى من هجرت كرده است».
همچنان كه زيارت قبور شهداى مدينه و ائمّه بقيع عليهمالسلام نيز استحباب دارد و امّا زيارت فاطمه زهرا س مانند زيارت پدر بزرگوارش از استحباب زيادى برخوردار است. چون فاطمه پاره تن پيامبراست. (لاِنّها بضعةٌ منه).
حدّ حرم مكّه مكرّمه:
حدّ حرم مكّه معظّمه كه صيد كردن و قطع درخت از آن حرام است، (بنا بر آنچه كه در كتاب فقهالسّنه آمده است) با سنگهاى بلندى كه يك متر ارتفاع دارد و در دو طرف هر جادهاى نصب شده مشخص گرديده است.
حدود مكه
حدود مكه از نظر اهل سنّت عبارت است از:
1 اولين حدّ از جهت شمال، «تنعيم» است كه فاصله بين آن تا مكّه 6 كيلومتر است (ولى در اين عصر بر اثر توسعه شهر، تنعيم در داخل مكّه قرار گرفته است.)
2 دومين حدّ از جهت جنوب، منطقه «اضاء» مىباشد، كه بين آن تا مكّه 12 كيلومتر فاصله است.
3 سومين حدّ از ناحيه شرق، «جعرّانه» است كه فاصله آن تا مكّه 16 كيلومتر مىباشد.
4 چهارمين حدّ از جانب غرب، «شميسى» است كه فاصله آن تا مكّه 15 كيلومتر مىباشد.
وليكن حدّ حرم مكّى به اعتقاد شيعه، چهار فرسخ در چهار فرسخ است، «بريدٌ طولاً و بريدٌ عرضاً»، و بريد نيز چهار فرسخ، و هر فرسخ هم تقريباً شش كيلومتر است.
اهميت حرم
بزرگان در اهميت حرم چنين مىگويند: بدون ترديد، هر كس ملك و عقارى داشته باشد، مىكوشد تا آن را از تعدّى و تجاوز ديگران حفظ كند. از اين رو براى آن حدود و علائم مشخصى مانند ديواركشى يا سيمكشى، قرار مىدهد.
حال كه چنين است، بدون ترديد حفظ حرمت و قداست خانه امن، اقتضا مىكند تا براى آن، حدود معيّنى باشد و قطعاً رعايت حدود مكّه نسبت به املاك شخصى، از اهميّت بيشترى بر خوردار است. و بدين خاطر خداوند متعال نيز در اطراف حرم خود حدودى قرار داده است.
چه كسى حدود را معيّن كرد؟