31سلطان عبدالحميد عثمانى و با نظارت مهندسين، كار تعمير مسجد شروع شد، مهندسين با برداشتن هر يك از قسمتهاى خراب و جايگزين كردن بناى جديد، در همان مكان قبلى، تعميرات آن را در سال 1277 هجرى به پايان بردند.
و باز در سال 1377 هجرى به خاطر كثرت جمعيتى كه موجب ازدحام بيش از حدّ مىشد و طبعاً توسعه جديدى را مىطلبيد، بدين منظور مهندسان اقدام به توسعه مسجد نمودند و مساحت زيادى را بدان افزودند.
به طورى كه مساحت آن از 10303 متر، به 16326 متر رسيد. البته اين تغيير در زمان پادشاه اوّل سعودى صورت گرفت ولى علىرغم اين همه تغييراتى كه در مسجد ايجاد شده، هنوز هم حدود اصلى آن، كه توسط پيامبر اكرم(ص)ساخته شده، محفوظ مىباشد، و بر روى ستونها نوشته شده است: «حدّالمسجد النّبوى».
آرى اين مسجد از آغاز تأسيسش، مهبط وحى بوده و مسلمين احكام شرعى و اسلامى خود را در اين مكان مقدس، از صاحب رسالت مىآموختند. و در واقع اين اوّلين مدرسهاى بود كه به بركت اسلام به وجود آمد، و با مرور زمان به عنوان مركزى بزرگ، براى آموزش علم و تقوا، تربيت نفس و رعايت مصالح عمومى، قلمداد شد و از همه مهمّتر رسول گرامى اسلام(ص)نيز معلّم اين مدرسه انسانساز بود، كه آيات الهى را بر مردم تلاوت و كتاب و حكمت به آنان مىآموخت.
فضيلت نماز در مسجدالرّسول
قال رسولالله(ص): «صلاة فى مسجدى افضل من الف صلاة فى ماسواه منَ المساجد الاّ المسجدالحرام، فانّ الصلاة فيه كاَلْفِ صلوة فى مسجدى». 1 پيامبر فرمود: «يك ركعت نماز در مسجد من از هزار ركعت نماز در ساير مساجد، غير از مسجدالحرام، بافضيلتتر است. وليكن يك نماز در مسجدالحرام، مطابق با هزار نماز، در مسجد من مىباشد».
و البته سفارش زيادى به استحباب نماز، ما بين قبر و منبر آن حضرت شده است، زيرا اين مكان باغى از باغهاى بهشت است.
استحباب زيارت رسول خدا صلىالله عليه وآله
زيارت رسول خدا به تصريح روايات، مستحب مؤكد است، و حضرتش در اين زمينه فرمود:
«مَن زار قَبرى بَعْد مَوْتى كَمن هاجَر الىّ فى حياتى».