14هم چنان كه عكس آن هم همين طور است يعنى اگر شخص براى حج استطاعت داشته باشد ولى براى عمره مستطيع نباشد بايد حج را به جا آورد. اين حكم در بارۀ كسانى است كه در مكه يا در كمتر از چهل و هشت ميلى مكه هستند. ولى براى كسانى كه از مكه دور هستند و وظيفه آنان حج تمتع است، هيچ گاه استطاعت عمره از استطاعت حج و استطاعت حج از استطاعت عمره جدا نيست. زيرا حج تمتع مركب از هر دو عمل است و هر دو بايد در يك سال به جا آورده شوند.
مسأله 69 كسى كه مىخواهد وارد مكه مكرمه شود جايز نيست بدون احرام وارد شود. و اگر وقت حج نيست و مىخواهد وارد مكه شود، واجب است با احرام عمره مفرده داخل مكه شود.
دو گروه از اين حكم مستثنىٰ هستند:
1 كسانى كه مقتضاى شغل آنان اين است كه زياد به مكه رفت و آمد كنند.
2 كسانى كه پس از اعمال حج يا عمره مفرده از مكه خارج شدهاند و مىخواهند در همان ماه وارد مكه شوند.
مسأله 70 تكرار عمره مانند تكرار حج مستحب است و فاصله بين دو عمره شرط نيست. ولى بنا بر احتياط در هر ماه فقط يك عمره براى خود مىتواند به جا آورد. و اگر دو عمره براى افراد ديگر انجام دهد يا يك عمره براى خود و يك عمره هم براى ديگرى به جا آورد، فاصلۀ مذكور شرط نيست. بنا بر اين اگر عمره دوم را به نيابت از ديگرى انجام دهد، جايز است نايب در برابر آن اجرت بگيرد و از عمرۀ مفردۀ واجب كفايت مىكند.
صورت حج تمتع و عمرۀ آن
حج تمتع مركب از دو عمل است: يكى عمرۀ تمتع و ديگرى حج تمتع. عمرۀ تمتع مقدم بر حج است و هر يك از آن دو داراى اعمال مخصوصى است كه به آن اشاره مىشود:
عمرۀ تمتع مركب از پنج عمل است:
1 احرام از يكى از مواقيت 2 طواف كعبه 3 نماز طواف 4 سعى بين صفا و مروه 5 تقصير. (كوتاه نمودن مقدارى از مو يا ناخن)