13مسأله 64 براى نائب جائز است بعد از انجام نيابت، براى خود يا ديگرى طواف كند يا عمره مفرده به جا آورد.
مسأله 65 كسى كه به نيابت از ديگرى به حج رفته، در صورتى كه براى خود حَجّة الاسلام به جا نياورده باشد، احتياط مستحب آن است كه بعد از اعمال حجّ تا زمانى كه در مكه است اگر مىتواند براى خودش نيز عمره مفرده به جا آورد.
مسأله 66 شرط ايمان همان گونه كه در اصل نيابت شرط است، در ساير اعمالى هم كه نيابت در آنها جايز است مانند طواف، سنگ زدن و قربانى كردن شرط است.
مسأله 67 احتياط واجب آن است كه نائب اعمال حج غير از قربانى را خودش انجام دهد.
بخش دوم اعمال حج و عمره
مقدمه
اقسام حج و عمره
همان طور كه گذشت حج بر سه قسم است:1 حج تمتع و آن وظيفه كسانى است كه چهل و هشت ميل يعنى تقريباً نود كيلومتر يا بيشتر از مكۀ مكرّمه دور باشند.
2 و 3 حج قِران و حج اِفراد كه وظيفه كسانى است كه در مكه يا در كمتر از مسافت مزبور باشند.
حج تمتع با حج قِران و اِفراد تفاوت دارد. حج تمتع عبادت واحدى است كه مركب از عمره و حج است و عمره در آن مقدم مىباشد. و بين آن دو فاصله زمانى وجود دارد كه انسان در آن مدت از احرام خارج شده و محرمات احرام بر او حلال مىشوند تا زمانى كه براى حج محرم شود. به همين دليل به آن حج تمتع گفته مىشود. نتيجه اين كه عمره يك جزء از حج تمتع است كه عمره تمتع ناميده مىشود و جزء ديگر آن حج است. تفاوت ديگر اين كه بايد در حج تمتع، عمره و حج هر دو در يك سال و متصل به يكديگر انجام شوند، بر خلاف حج افراد و قران كه هر يك از آنها فقط مشتمل بر حج هستند و عمره عبادت مستقل ديگرى است كه عمره مفرده نام دارد. لذا گاهى عمره مفرده در يك سال و حج افراد و قران در سال ديگر انجام مىشوند.
عمرۀ مفرد و عمرۀ تمتع احكام مشتركى دارند كه قبل از بيان صورت اجمالى حج تمتع و عمره تمتع و حج افراد و قران و عمرۀ آنها به توضيح آن مىپردازيم.
مسأله 68 عمره در آيين اسلام بر كسى كه شرايط استطاعت را آن گونه كه در حج معتبر است، داشته باشد، يك مرتبه در تمام عمر واجب مىشود و وجوب آن مانند وجوب حج فورى است. و در وجوب آن استطاعت براى انجام حج معتبر نيست، بلكه اگر فرد براى عمره مستطيع باشد، عمره بر او واجب مىشود هر چند براى حج مستطيع نباشد،