1
مقدمه
بِسْمِ اَللّٰهِ اَلرَّحْمٰنِ اَلرَّحِيمِ
جايگاه و فضيلت حج
حج از نظر شرعى مجموعهاى از اعمال مخصوصى است كه به قصد اطاعت پروردگار انجام مىگيرد و يكى از اركانى است كه اسلام بر آن بنا شده است. امام محمد باقر عليه السلام مىفرمايد:
بنى الاسلام على خمس، على الصلاة و الزكاة و الصوم و الحج و الولاية «اسلام بر پنج پايه استوار گشته است: نماز، زكات، روزه، حج و ولايت» حج خواه واجب باشد و خواه مستحب، داراى فضيلت بسيار و پاداش فراوان است. روايات زيادى از پيامبر اكرم صلى اللّٰه عليه و آله و سلم و اهل بيت او عليهم السلام در فضيلت حج وارد شده است. امام صادق عليه السلام مىفرمايد:
الحاج و المعتمر وفد اللّه إن سألوه أعطاهم و إن دعوه أجابهم و إن شفعوا شفعهم و إن سكتوا ابتدأهم و يعوضون بالدرهم ألف ألف درهم.
حكم منكِر وجوب حج و تارك آن
دليل وجوب حج آيات متعدد قرآن و احاديث وارده از نبى اكرم و ائمۀ معصومين عليهم السلام مىباشد و اين عبادت يكى از ضروريات دين بشمار رفته و ترك آن با علم به وجوب آن توسط كسى كه جامع شرائطى است كه در آينده بيان مىشود، يكى از گناهان كبيره است. خداوند متعال در قرآن كريم مىفرمايد:
وَ لِلّٰهِ عَلَى اَلنّٰاسِ حِجُّ اَلْبَيْتِ مَنِ اِسْتَطٰاعَ إِلَيْهِ سَبِيلاً وَ مَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اَللّٰهَ غَنِيٌّ عَنِ اَلْعٰالَمِينَ
1
از امام صادق عليه السلام نيز نقل شده است كه:
«هر كس از دنيا برود در حالى كه حَجّة الاسلام را انجام نداده باشد، به دين يهود يا نصرانيّت از دنيا خواهد رفت؛ مگر