9
تجلى اخلاق در نهضت امام حسين(ع)
جعفر الهادى
چكيده
در ميان ابعاد گوناگون قيام امام حسين (عليه السلام) ، بعد اخلاقى و انسانى اين نهضت، از ويژگىهاى برجستهاى برخوردار است كه آن را از قيامها و نهضتهاى ديگر متمايز كرده و افزون بر شيعيان و پيروان اهلبيت (عليهم السلام) ، غيرمسلمانان را نيز به حيرت واداشته است. اهميت اين بعد اخلاقى، به سبب تضاد ظاهرى آن با فضاى جهاد، و جنگ و گريز در ميدان نبرد و كشتن و كشته شدن است و اينكه سيدالشهدا (عليه السلام) اثبات كرد در اين محيط نيز مىتوان پرچم اخلاق و انسانيت و آزادگى را برافراشت.
امام حسين (عليه السلام) در رويارويى با دشوارىهاى قيام، همواره رفتارى اخلاقى و انسانى داشت و در نظر او هدف متعالى و پاكيزه، تنها با وسيلۀ متعالى و پاكيزه دستيافتنى بود. نهضت امام حسين (عليه السلام) ، انقلابى بر ضد انديشههاى منحط اخلاقى تبلوريافته در نظام اموى بود؛ يك مدرسۀ اخلاقى و تربيتى براى انقلابيون در طول تاريخ كه به آنها مىآموخت روش اخلاقى و انسانى، كارآمدترين روش در هدايت انسانهاست.
اين نوشتار ضمن تبيين بعد اخلاقى و انسانى نهضت امام حسين (عليه السلام) ، جلوههاى رفتار والاى اخلاقى و انسانى حضرت را در ده محور برشمرده و پس از شرحى كوتاه بر هريك، دستاوردهاى اخلاقى و انسانى قيام ايشان را بيان كرده است.
واژگان كليدى: امام حسين (عليه السلام) ، كربلا، عاشورا، قيام، بعد اخلاقى و انسانى.