16است. در بعضى روايات، زيارت كربلا از زيارت كعبه هم برتر شمرده شده و ثواب زيارت كربلا برابر با دهها و صدها حج و عمره بيان شده است. لحن روايات در اين باره به گونهاى است كه آن را براى شيعه در حد يك «فريضه» مىشمارد و ترك آن را ناپسند مىداند و هيچ عذر و بهانه و خوف و خطرى را مانع از آن نمىداند و ترك آن را جفا مىشمرد. امام صادق (ع) فرموده است:
« زيارة الحسين بن علىٍّ واجبةٌ على كُلِّ مَن يَُقِرُّّ للحسين بالامامِة مِنَ الله عزوجل 1» زيارت حسين بن على (ع) بر هركس كه او را از سوى خداى متعال «امام» مىداند، واجب است.
زيارت خائفانه هم (كه پيشتر درباره آن گفتيم) ثواب افزونترى دارد؛ چون احياى نام آن امام و مدفن مطهرشان در عصر خفقان و محدوديت، جهادى سخت به شمار مىآيد، در توصيههاى اوليا آمده است كه بر زيارت كربلا استمرار داشته باشيد و آن را قطع نكنيد؛ چراكه بهترين اولاد انبيا در آن مدفون است. امام صادق (ع) فرمود: «
زُوروا كربلا وَلاتَقطَعُوُه، فاِنَّ خير اولادِ الأنبياءِ ضَمَّنَتهُ 2» .
زيارت كربلا، موجب بهرهمندى از شفاعت آن امام و آمرزش گناهان و سبب رحمت الهى است و آداب خاصى دارد كه در كتب زيارت بيان شده است. 3
زيارتگاه
مدفن هر يك از پيامبران، امامان، امامزادگان، شهدا و انسانهاى باايمان و اولياى الهى را «زيارتگاه» و «مزار» گويند؛ چون محلى است كه مردم به زيارت آن مىروند و بر سر تربت آنان حاضر مىشوند. حرم، امامزاده، امامباره و آستانه هم گفته مىشود.
بر سر تربت ما چون گذرى، همت خواه
كه زيارتگه رندان جهان خواهد شد 4
حضرت امام خمينى (ره) نيز در ستايش جانباختگان راه اسلام و شهداى عزيز و تربت پاك آنان كه زيارتگاه رهپويان جهاد و شهادت است، فرموده است:
خدا مىداند كه راه و رسم شهادت كور شدنى نيست و اين ملتها و آيندگان هستند كه به راه شهيدان اقتدا خواهند نمود و همين تربت پاك شهيدان است كه تا قيامت، مزار عاشقان و عارفان و دلسوختگان و دارالشفاى آزادگان خواهد بود. 5