20ساحت مقدس پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و شيخين جسارت شده، عبداللّٰهبن عباس را تكفير كرده و عبداللّٰه بن عمر را مجرم وگمراه و بدعت گزار دانسته است. اين سخنان را در كتاب الصراط المستقيم بيان كرده است.
من در كتابهاى ابن تيميّه، با مواردى برخورد كردم كه پيشوايان مذاهب چهارگانه اهل سنت را تكفير كرده است. و برخى از طرفداران ابن تيميّه در توجيه اين عمل مىگفتند:
از آنجا كه در طول تاريخ، امت اسلامى پيرو اين پيشوايان بودند، ابن تيميّه خواسته با بيان انحرافات پيشوايان مذاهب، امت اسلامى را اصلاح كند. بنابراين نتيجه مىگيريم كه ابن تيميّه بالاترين زندقه است».
ابن حجر مكّى، ابن تيميّه را گمراه دانسته و سخنان او را فاقد ارزش مىداند 1.
شوكانى اطلاق شيخ الاسلام به ابن تيميّه را كفر مىداند 2.
ابن بطوطه، ابن تيميّه را ديوانه مىخواند 3.
موضعگيرى به موقع انديشمندان اهل سنت و شيعه در برابر افكار خطرناك ابن تيميّه و عدم حمايت دولتها از او، موجب انزواى ابن تيميّه شد و افكار و عقايد او تا مدتى به فراموشى سپرده شد.
محمدبن عبدالوهاب، مجدد افكار ابن تيميّه
در قرن دوازدهم دوباره افكار و عقايد ابن تيميّه توسط محمدبن عبدالوهاب و به كمك خاندان آل سعود و پشتيبانى قدرتهاى استعمارى منتشر شد. محمدبن عبدالوهاب در سال 1115، در شهر عُيَينه از توابع نجد عربستان به دنيا آمد و فقه حنبلى را در زادگاهش آموخت و براى ادامۀ تحصيل رهسپار مدينۀ منوره شد و نزد شيخ محمد سليمان كردى شافعى و شيخ محمد حياة سندى حنفى درس خواند. مهمترين كار او اين بود كه عقايد ابن تيميّه را به صورت يك فرقه و مذهب جديد - كه با تمام مذاهب اسلامى تفاوت داشت - درآورد.