23
اسرار حج
بدون شك ثوابهاى عظيم و فوق العادهاى كه براى حج در اخبار بالا و ساير روايات آمده، و همچنين كيفرهاى سختى كه براى ترك آن در قرآن مجيد و روايات اسلامى ذكر شده، همه به خاطر اسرار و فلسفههاى مهمّى است كه اين عبادت بزرگ اسلامى دارد.
قرآن مجيد در يك جملۀ كوتاه و بسيار پر معنا، دربارۀ حج مىفرمايد:
« «لِيَشْهَدُوا مَنٰافِعَ لَهُمْ» ؛ (مردم را دعوت به حج كن) تا شاهد منافع گوناگون خويش باشند!» . 1اين منافع، فراوان است كه در روايات معصومين عليهم السلام به آن اشاره شده، از جمله:
1- تربيت نفوس، و تهذيب اخلاق، و تقويت پايههاى تقوا و خلوص است. تعبيرى كه در احاديث بالا آمده بود كه حجِّ مقبول سبب مىشود انسان از تمام گناهانش خارج شود و همانند روزى گردد كه از مادر متولّد شده، دليل روشنى براى تأثير حج بر پاكى دل و صفاى روح و زدودن آثار گناهان يك عمر است. البتّه اين فايدۀ بزرگ اخلاقى هنگامى به دست مىآيد كه زائران بيت اللّه الحرام به اسرار اعمال و مناسكى كه انجام مىدهند، دقيقاً توجّه داشته باشند، تا هر قدمى كه برمىدارند قدمى به سوى خدا و معبود و محبوب حقيقى باشد، و اين عبادت بزرگ و پرمحتوى براى آنان به منزلۀ «تولّد دوباره» گردد.
كسانى كه با توجّه به اسرار اين عبادت، و با نهايت خلوص نيّت، اين مراسم بزرگ روحانى را انجام مىدهند، آثار عميق آن را در درون جان خود تا پايان عمر احساس مىكنند، و هر زمان به ياد خاطرههاى اين سفر