10بيانديشند كه مىتوانند در مشاغل موروثى، تحوّلى ايجاد كنند تا محصول متنوع، جالب و متناسب با ذوق مشترى عرضه نمايند و با زحمت كمتر، درآمد بيشترى به دست آورند.
آنان براى تبرئۀ خويش، مشاغل خود را «مشاغل سنتى» مىناميدند و معتقد بودند بايد آنچه را كه به ارث به دست آوردهاند، به نسل بعد از خود تحويل دهند. سرانجام علم و آموزشهاى علمى گسترش يافت و جامعه در عمل، به ارزش و توان آن واقف گرديد؛ مثلاً به زارع آموختند كه با اصول علمى، به راحتى مىتواند آفات را دفع كند و زمين را براى بهرهگيرى بيشتر، آماده سازد و با نيروى كمتر، بهترين و بيشترين محصول را به دست آورد. به مقدار نياز از آن استفاده كند و مازاد را برحسب اصول علمى براى خود و جامعه ذخيره نمايد و يا به كشورهاى مورد نياز صادر كند.
شغل و يا مسؤوليت مورد بحث ما (مديريت و معاونت كاروان) نيز يكى از نمودارهاى مشاغل سنتى است. همگان كيفيت حاجى بردن و مشكلات آن را در قديم مىدانند و با سيستم و نظام حملهدارى آن روزگار آشنايى دارند، واقعاً آنها براى تهيۀ مسكن، همراه بردن وسائل طبخ و مواد غذايى، پيداكردن گمشدههاى خود، تهيّۀ جا براى برگشت و... چه زحمات طاقتفرسايى را متحمّل مىشدند و سرانجام نه خود راضى بودند و نه زايران آنها!
اما امروزه بحمداللّٰه سازمان حج و زيارت در تمام قسمتها، تحوّلى به وجود آورده و همه ساله با استفاده از تجارب علمى و عملى، امكانات