11
ديباچه
ألحمدلله رب العالمين، الذي جعل الحج تشييداً للدين، و الصّلاة و السّلام على مُحي الحجّ بسيرة إبراهيم، أشرف الأنبياء و المرسلين، أبي القاسم المصطفى محمّد و على آله الطيّبين الطاهرين سيما خير مَن يحجّ و يلبّي في عصرنا بقية الله الأعظم أرواحنا له الفداء، و لعنة الله على الصادّين عن المسجدالحرام
حج از اركانِ ركين اسلام و داراى ابعاد مختلف فردى، اجتماعى، عبادى، سياسى، اخلاقى و عرفانى است. عبادتى حيرتانگيز ، دشوار و طولانى، آكنده از راز و رمز و اشارات اسرارآميز كه توأم با انجام مناسك خاص مىباشد.
مناسك حج، مناسك بندگى و زندگى است، حج از يك سو چگونه با خدا زيستن را به انسان مىآموزد و از ديگر سو چگونه زيستن با بندگان خدا را. حاجيان در سفر الهى و معنوى حج مىكوشند خود را به خدا نزديك كنند، حجابها و موانع قرب به حق را از سر راه بردارند. رنگ خدايى به خود بگيرند و جز رضاى او چيزى طلب نكنند.
آنان در اين تمرين زيباى عبوديت، ضمن اينكه لذّتها را بر خويشتن حرام كرده، تمرين مىكنند كه با همنوعانِ خويش زندگى مسالمتآميز داشته باشند و با اهتمام به حفظ محيط زيست؛ متعرض امنيت حيوانات و گياهان نيز نشوند.
نتيجۀ اين اعمال روحبخش، بهويژه همراه ساختن آن با زيارت قبور رسول اكرم(ص) و اولياى الهى در مدينه منوره، كسب نورانيت و رهايى از تيرگى گناه و حفظ صفا و