28
بهداشت محيط در انبارها
عدم آشنايى و توجه به اصول بهداشتى و فنون انباردارى كه اصول بهداشت محيط هم بخشى از آن است، باعث شده سالانه حجم زيادى از كالاهاى انبار شده فاسد و غير قابل استفاده شوند كه ارزش ريالى آنها بسيار زياد است. هدف از نگارش مطالبى در خصوص بهداشت محيط انبارها تنظيم و گردآورى مجموعهاى از نكات بهداشت محيطى و فنى از مرحله انتخاب محل انبار جهت بهرهبردارى از آن مىباشد. تا بدينوسيله مسئولين بهداشت، و همچنين مسئولين تداركات و انبارها ضمن آشنايى با آنها در استفاده مناسب و بهرهبردارى بهينه از مجموعه امكاناتى كه در اختيار آنها قرار مىگيرد، با آگاهى بيشترى انجام وظيفه نمايند.
اصول بهداشت محيط داراى مجموعهاى از نكات بهداشتى و فنى مهندسى و چهارچوبى است كه در تمام شرايط و براى تمام اماكن، با كمى تغييرات متناسب با شرايط، قابل كاربرد و استفاده مىباشد. به همين دليل در منابع موجود مطالبى با اين سرفصل به ندرت ديده مىشود، ولى جهت استفاده بهتر و دسترسى آسان مخاطبين سعى شده مطالب بهداشت محيطى كه رعايت آنها در انبارها لازم است در اين جزوه ارائه شود:
نزديك بودن انبار به مراكز تهيه و توزيع اقلام تداركاتى در محلهاى اسكان و دسترسى به انبار و فاصله مبدأ و مقصد كالاها بايد مورد توجه باشد.
امكان تردد وسايل نقليه سنگين بدون ايجاد مزاحمت براى ساير بخشها در محل وجود داشته باشد.
دسترسى به آب كافى وسالم و امكان دفع بهداشتى فاضلاب و زباله توليد شده در محل.
انواع انبارهاى مورد نياز با توجه به نوع اقلام كه قرار است انبار شوند پيشبينى شود.
مبدأ و مقصد كالا از قبل معين باشد تا مسافت حمل و نقل و هزينههاى مربوطه با مكان يابى درست كاهش يابد (دسترسى مناسب براى بارگيرى و تخليه) وجود شيب كافى و كفپوش مناسب انبارها براى جمعآورى آسان و سريع فاضلابهاى حاصل از شستشوى احتمالى ضرورى است.