29ديوارهاى خانه خدا زد. در اين هنگام مسلمين جهان از اقصى نقاط دنيا، براى تعمير خانه خدا، متفق شدند و خانه امن را بدين شكل كه الان موجود است، تعمير كردند.
چگونگى به وجود آمدن مسجدالحرام و اهميّت آن
تاريخنويسان معتقدند: مسجدالحرام داراى سابقه طولانى تاريخى است، و همين مسأله موجب تأسيس شهر مكّه شده است. لذا در سال 17 هجرى به خاطر نياز شديد، آن را توسعه دادند. يعنى از همه اطراف، ديوارهاى كوتاهى به دور آن كشيدند.
ولى در سال 979 هجرى و در زمان حكومت سلطان سليم دوّم، بناهاى اطراف آن تجديد و در زمان فرزندش سلطان مراد كامل شد.
ولى اين مساحت نيز هرگز جوابگوى جمعيّت زيادى كه براى زيارت، به خانه خدا مىآمدند، نبود و لذا در سال 1375 هجرى يعنى در اوائل حكومت آلسعود، بار ديگر اطراف مسجد توسعه يافت و مساحت آن از 29127 متر به 160168 متر رسيد. و اخيراً نيز مجدداً مسجد را توسعه دادهاند.
به هر حال هر چه در توسعه و ساختمان مجدّد بيتالله، اتفاق افتاده باشد، تأثيرى در واقعيّت اين مهبط وحى ندارد، و در واقع مسجدالحرام همان جائى است كه اولين نداى توحيد از حلقوم پاك پيامبر اسلام(ص)بلند شد كه:
«يا ايّها الناس قولوا لا اله الا الله تفلحوا».
آرى اين نقطه مقدس از سرزمين وحى، اثر شگرفى در برانگيختن روح علم و معرفت و هدايت مردم به توحيد و نابودى شرك و الحاد، دارد.
فضيلت نماز در مسجدالحرام
رواياتى كه در اين مورد از ائمّه معصومين عليهمالسلام به دست ما رسيده، بسيار زياد است. وليكن از باب تبرّك به يك روايت اكتفاء مىكنيم:
«روى انّ الصلاة فىالمسجدالحرام افضل مِن مائة صلوة فى غيره منَالمساجد».
«يك نماز در مسجدالحرام، از يكصد نماز در غير آن، افضل است».
مسجدالنبى(ص)و تحولاّت ساختمانى آن
مورخين مىنويسند: آنگاه كه پيامبر گرامى اسلام(ص)از مكّه به مدينه مهاجرت كرد، پس از استقرار در مدينه، در اوّلين اقدام خود، مسجد ساخت. آن حضرت در ساختن مسجد، با نشاطى زايدالوصف، مصالح لازم را حمل مىكرد، و از اين كار لذّت مىبرد گرچه جمعى از اصحاب و در