28همكارىهاى اقتصادى در اين زمينه بايد از طريق ايجاد اتحاديههاى گمركى، توافقات دوجانبه و چندجانبه، مناطق آزاد تجارى و گروههاى منطقهاى صورت گيرد. مسلمانان براى افزايش قدرت اقتصادى جهانى در معاملات بازرگانى و ميزان تأثيرگذارى بر نوسانات بازار جهانى، بايد بتوانند استانداردهاى بينالمللى را رعايت و مهارتهاى لازم را در حيطه مزيت نسبى كسب كنند.
در حال حاضر كشورهاى جهان اسلام، به تنهايى توانايى مقابله با فشارهاى بازيگران قدرتمند جهانى را ندارند. ازاينرو با توجه به آنچه بيان شد و با توجه به شرايط منطقهاى كشورهاى جهان اسلام، نيازى فورى به تأسيس و گسترش سازمانهاى منطقهاى، مثل بانك توسعه اسلامى، براى افزايش رقابت و هدايت صحيح سرمايههاى موجود، وجود دارد. پىگيرى سياست همكارى بين مسلمانان و تنظيم سياستهاى مشترك، منافع منطقهاى و جهانى آنها را تضمين مىكند.
اگرچه هدف نهادهايى چون سازمان كنفرانس اسلامى تلاش براى گسترش وحدت و تفاهم بين دولتهاى عضو است، اما كشورهاى اسلامى از اختلافات درونى زيادى رنج مىبرند. در اين ميان حتى معضل و فاجعۀ بزرگى مانند فلسطين نيز نتوانسته است در كاهش اين اختلافات نقش مؤثرى ايفا كند. رفتارهاى دوگانه برخى از كشورهاى اسلامى در اين زمينه تاكنون امكان دستيابى به يك وحدترويه را در ميان كشورهاى اسلامى دشوار ساخته است.
علاوه بر اين، اختلافات قومى - فرقهاى در ميان مسلمانان كه اغلب