81
وادى عشق
سيد جعفر طباطبايى اميرى. چاپ اول: قم، انتشارات زبرجد، 1382، 192 ص. (موضوع: زيارتگاههاى اسلامى)
اين اثر، تاريخچه مختصرى از عتبات عاليات عراق است كه مؤلف با بهرهگيرى از مهمترين كتب تاريخى مانند تاريخ ابن اثير، جامع التواريخ رشيدالدين فضل الله، مقاتل الطالبين ابوالفرج اصفهانى و مهمترين كتابهاى زيارتى مانند كامل الزيارات ابن قولويه و مصباح الزائر سيد ابن طاووس، آن را به نگارش درآورده است تا راهنماى زائران آن زيارتگاههاى بزرگ باشد:
در تمام اديان، بعضى مكانها، مقدس و مورد احترام پيروان آنها بوده است. انسانها براى تقرب به خداوند، در آن مكانها اجتماع كرده، از تخريب آن پيشگيرى مىكنند، از جمله مكانهاى مقدس، قبور ائمه مطهر اميرالمؤمنين(ع) و فرزندان گرامى آن بزرگوار در عراق است كه پيوسته مورد توجه عاشقان بوده و خواهد بود. (ص 8)
فهرست
فصل اول / نجف اشرف: عكس گنبد و بارگاه، فضيلت زيارت نجف، نجف در تاريخ، حوزه علميه نجف، مراكز علم در نجف.
فصل دوم / بغداد: تاريخ بغداد، مسجد براثا، مراقد نواب اربعه.
فصل سوم / كوفه: عظمت كوفه در روايات، مسجد كوفه، مسجد سهله، قبور بزرگان در كوفه.
فصل چهارم / كربلا: گنبد و بارگاه كربلا، در فضيلت زيارت امام حسين(ع)، گنبد و بارگاه حضرت عباس(ع) و...
فصل پنجم / كاظمين: گنبد و بارگاه كاظمين، قبور مشاهير در كاظمين.
فصل ششم / سامراء: گنبد و بارگاه سامراء، قصرهاى متوكل، قبور مشاهير، نرگس خاتون.
واسطه فيض يا توسل و شفاعت
سيد جعفر طباطبايى اميرى. چاپ اول: قم، انتشارات طاووس بهشت، 1381، 157 ص. (موضوع: مفهومشناسى توسل)
اين نوشته، تحقيقى درباره مفهوم توسل و شفاعت در اسلام و بيان جايگاه آن در فرهنگ شيعى است.
مؤلف، با بهرهگيرى از آيات قرآن و احاديث معصومان(عليهم السلام) و با استناد به مهمترين كتابهاى حديثى اهل سنت (مانند صحيح بخارى، صحيح مسلم، سنن ترمذى و صحيح نسايى) ثابت مىكند كه اتهام شرك در عبادات شيعيان بىاساس است و توسل و شفاعت، به توحيد برمىگردد، نه اين كه در مقابل توحيد باشد:
عدهاى ناآگاه كه از رايحۀ جان نواز توحيد بىبهره مانده بودند، شيعيان را در توحيد عبادى به شرك منسوب داشتند و گفتند: شيعيان براى امامان خود، مقامى در برابر خدا قائلند و... براى اثبات دعاى خود، توسل، شفاعت، استشفاع، استشفاء و استغاثه شيعيان از ائمه معصومين(عليهم السلام) را دليل آوردهاند.
در اين نوشته سعى شده است تا با بهره جستن از آيات قرآن كريم و روايات شريف، به بررسى موضوع پرداخته شود و توسل و شفاعت از ديدگاه مكتب تشيع، مورد بررسى و مداقه قرار گيرد و انشاءالله روشن شود كه توسل و شفاعت، خود به توحيد بر مىگردد، نه اين كه در مقابل توحيد باشد. (ص 7)