206
س 92- زنى بدون اذن و توافق شوهرش براى انجام عمرۀ مفرده و حج استحبابى به مكۀ معظمه مسافرت مىكند. حكم اين سفر و اعمال وى چگونه است؟
ج- جواز خروج زن از منزل و صحّت عمره و حجّ مستحبى او مشروط به اذن شوهر است و سفر او بدون اذن شوهر حرام است و عمره و حجّ مستحبى او هم باطل است.
س 93- پولى كه براى ثبت نام سفر حج پرداخت شده و سال خمسى بر آن گذشته و هنوز قرعه به نام او اصابت نكرده، آيا مشمول خمس مىباشد؟
ج- چنانچه حجةالاسلام قبلاً بر او استقرار پيدا نكرده باشد لازم است خمس آن را بپردازد.
س 94- بعضى از كسانى كه به حج مشرف مىشوند مبلغى كه هزينه سفر حج مىكنند، وجوه شرعى آن را مىپردازند با توجه به اينكه بقيه اموالشان را تخميس نكردهاند. آيا احرام آنان و نماز طواف صحيح است؟
ج- تصرف در مالى كه خمس به آن تعلق گرفته، قبل از پرداخت خمس آن، جايز نيست و برداشت مخارج حج و دادن خمس آن، تصرف در مال غير مخمس است و جايز نيست و اين كار منع از تصرف را بر طرف نمىكند. به عبارت ديگر پرداخت خمس اين مقدار، مابقى را از تعلق خمس بيرون نمىآورد. و به عنوان متعلق حق امام عليه السلام و سادات محفوظ است. بلى مىتوانند مقدارى از مال را به قصد اداى خمس به مرجع تقليد يا وكيل او بدهند و او بعد از قبول آن را به آنها قرض بدهد. و آن را صرف مخارج حج كنند. در اين صورت حج آنها صحيح است. و اگر خمس ندهند، گرچه تصرف در مال حرام است. اما همراه داشتن پول غير مخمس و خرج آن