24برنامهها و ويژههاى حج 1386، همگى سمتوسوى وحدتطلبانه و انسجامجويانه داشت. نامگذارى سال 86 به سال «وحدت ملى و انسجام اسلامى» و همچنين توصيههاى مقام معظم رهبرى در طليعۀ برنامههاى هفتۀ حج، خط مشى حج سال جارى را تعيين كرد. از همين رو همۀ برنامهها و فعاليتهاى آموزشى، فرهنگى و تبليغى حج 86، وحدتزا و تفرقهزدا بود. چندين همايش و دهها سخنرانى و نشست عمومى در بعثۀ جمهورى اسلامى ايران در مدينه و مكه، با محوريت انسجام اسلامى برگزار گرديد و در همۀ آنها بر اتحاد جهانى مسلمين در برابر مشكلات و خطرات تأكيد شد. خطيبان، گويندگان، نويسندگان، محققان، مجريان و همۀ دستاندركاران برنامههاى حج سال86، موضوع وحدت و انسجام را همچون نگينى درخشان در كانون بيانات و قلمزنىهاى خود گنجانده بودند. نيز مديران ارشد، بهويژه آيتالله رىشهرى در همه ديدارها و گفتوگوها و نشستها از هر فرصتى براى يادآورى انسجام اسلامى و ضرورت آن سود مىجستند و اين آواى خوش را همهجا سردادند.
در پايان مىسزد كه همت همۀ كاركنان و كارگزاران بعثه و سازمان حج و مديريت كاروانها را ستود و يكيك آنان را دستمريزاد گفت. اما آنچه سزاوارتر است، قدردانى از گمنامان حج است؛ يعنى آنان كه كمتر ديده مىشوند، اما پشت صحنه ايستادهاند و بيشترين سهم را در پيشبرد برنامههاى حج دارند. برخى از زحمتكشان و ياوران حج، چنان پنهان و گمناماند كه هرگز نامى از آنان به ميان نمىآيد؛ اما بهحتم بيشترين بار و سختى و سنگينى كار بر دوش آنان است. در واحدهاى اجرايى، در آشپزخانهها، در ميان مديران كاروانها، در شمار روحانيان كاروان و مانند آنها، گاه كسانى ديده مىشوند كه حضورشان گرهگشا است و غيبتشان مشكلزا. اما آنان نام و نان خويش را نذر صاحب كعبه كردهاند تا زير آسمان حج، اوج گيرند و در درياى رحمت الهى موج زنند.
دربارۀ كتاب حاضر
تهيه و تدوين كتاب حج، در شمار مسئوليتهاى معاونت آموزش و پژوهش بعثۀ مقام معظم رهبرى است. در سالهاى پيش استادان و نويسندگان مبرزى مسئوليت تأليف