266
الصبي لم يجزئه الاّ اذا ادرك احد الموقفين بالغاً و كذا العبد و يصح الاحرام بالصبي غير المميز و المجنون و من العبد باذن المولى و لو تسكّع الفقير لم يجزئه بعد الاستطاعة و لو كان المتمكن مريضاً لم يجب الاستنابة و يجب مع الشرائط على الفور و لو اهمل مع الاستقرار حتى مات به مكه رود و اعمال حج انجام دهد امسال بر او واجب نيست و بايد سال آينده انجام دهد.
ب: شرائط صحّت حج
و آنها عبارتند از:
1-مسلمان باشد پس از كافر اعمال حج صحيح نيست اگر چه مستطيع باشد و حج هم بر او واجب باشد همانند صوم و صلوة و. . . كه سابقاً ذكر شد.
2-مميز باشد: بر طفل مميز واجب نيست ولى اگر انجام دهد صحيح است و موجب توفيق او است و امّا طفل غير مميّز ولىّ طفل او را حج مىبرد و محرم مىكند و اعمال حج را از احرام و طواف و سعى و وقوف در مشعر و عرفات و. . . بر او جارى مىكند و بايد خود ولى نيت كند و چنين عملى صحيح است و ثواب از آن ولى است ولى از حجة الاسلام طفل مجزى نيست.
3-اگر عبد است چنانچه با اذن مولى حج گذارد صحيح است.
4-حج مستحبى زن با اذن شوهر صحيح است.
ج: احكام حجة الاسلام:
1-هنگاميكه شروط ششگانۀ مذكور فراهم شد حجة الاسلام بر انسان واجب مىشود آنهم واجب فورى است يعنى اگر مىتواند همين امسال كه مستطيع شده بايد حج كند و اگر امسال مقدورش نيست در سال آينده و هكذا و اگر عمداً تاخير اندازد گناه بزرگى مرتكب شده و همچنين مقدماتى را هم كه مورد نياز است بايد فراهم سازد.
2-اگر پس از استقرار حج بر گردنش مسامحه نمود و انجام نداد تا زمانيكه