12كفايت در صورتى كه شهريه و يا وجوه شرعى دريافتى براى مخارج زندگى او كافى است او را مستطيع مىدانيد، و استطاعت هم مانع از قبول نيابت است، حال بفرماييد تكليف حج قبلى چه مىشود؟ و وظيفه فعلى او چيست؟
ج
-نيابتى كه طبق فتواى مرجع قبلى انجام داده است صحيح مىباشد، و اگر بعداً مستطيع شد بايد حَجّةالاسلام خود را بجا آورد.
12 س
-شخصى حج بجا آورده، لكن چون رجوع به كفايت او از وجوه و امثال آن بوده، و آن زمان نيز متذكّر مسأله مربوط به عدم استطاعت چنين شخصى طبق فتواى مرجع آن زمانش نشده، و گمان كرده كه حج واجب خود را انجام داده است، پس از آن و در حال استطاعت قطعى نيابتاً حج بجا آورده است، آيا حج نيابتى وى صحيح است، يا بايد پس از انجام حج واجب مستقر خودش، نيابت را تكرار نمايد؟
ج
-در فرض سؤال اگر فعلاً از مرجعى تقليد مىكند كه امرار معاش از وجوه شرعيّه را مانع از صدق استطاعت نمىداند، حَجّةالاسلام او صحيح و حج نيابى او نياز به تكرار ندارد.
13 س
-خدمۀكاروانها وپزشكان وامدادگران وافراد ديگرى كه با مأموريت به ميقات آمدهاند آيا مستطيع هستند و بايد حَجةالاسلام بجا آورند يا نه؟
ج
-چنانچه اشخاص مذكور رجوع بكفايت داشته باشند مستطيع هستند و بايد حَجّةالاسلام بجاى بياورند.
14 س
-شخصى كه مخارج حج را دارد اما در برگشت از سفر حج براى دادن وليمه يا مخارج زندگى مقروض مىشود و يا به وجوه شرعى مانند خمس و زكات نيازمند است، آيا چنين شخصى مستطيع است يا نه؟
ج
-در فرض سؤال، وليمه دادن جزء استطاعت نيست و اما نسبت به