11
9 س
-پدر اينجانب در سال 75 دار فانى را وداع كردند. كل ما ترك مبلغ سه ميليون تومان مىباشد از طرفى يك پسر مجرد و يك دختر مجرد بالغ دارند. با توجه به اينكه منطقه ما اكثراً مقلد آيتاللّٰه گلپايگانى (قدسسره) بودند، لذا مستدعى است با دادن فتوا به صورت مكتوب در ذيل ورقه بفرمائيد پدر اينجانب، آيا مستطيع بوده و بايد حج واجب را انجام مىدادند يا خير؟ تكليف وصى چه مىباشد.
ج
-حقير اطلاع از شرايط زندگى مرحوم والد شما را ندارم تا با ملاحظه آن استطاعت او را تشخيص دهم، بطور كلّى مستطيع كسى است كه علاوه بر باز بودن راه براى او و تمكّن از رفتن به مكه مخارج سفر مكه را داشته باشد به طورى كه سفر حج و مخارج لازمه آن باعث بروز نقص و اختلال در زندگى متعارف او نشود.
رجوع به كفايت
10 س
-كسى كه با وجود تقليد صحيح قبلاً به حج مشرف شده، و چون رجوع به كفايت را مجتهد او شرط استطاعت نمىدانسته، حَجّةالاسلام را قصد نموده و بجا آورده است، با اينكه رجوع به كفايت نداشته است، و فعلاً همه شرايط استطاعت براى او موجود است، و از حضرتعالى تقليد مىكند، آيا بايد حج سابق را اعاده نمايد يا خير؟
ج
-نياز به اعاده حَجّةالاسلام نيست گرچه موافق با احتياط است.
11 س
-اگر شخص مقلد مرجعى بوده، كه در استطاعت شرط مىكرده (كه پس از رجوع از حج، شخص نياز به استفاده از وجوهات شرعيه نداشته باشد) ، از اين رو چون خود را مستطيع نمىدانسته براى حج نيابى اجير شده و حج نيابى بجا آورده است، و اكنون از حضرتعالى تقليد مىكند، و شما در رجوع به