132اعاده آنها احرام بسته، رفت از براى افعال حج، حج او مبدل به حج إفراد خواهد شد. و كفايت از حجة الاسلام نمىكند. و بايد در آينده باز حجة الاسلام را به جا بياورد. و اگر بخواهد احتياط كند در صورتى كه باز وقت از براى آوردن عمره تمتع باقى باشد بايد از أدنى الحل احرام ببندد، و داخل مكه شود و أفعال عمره تمتع را با وضو به جا بياورد، چون محتمل است كه احرامش به تقصير اول رفته باشد، يعنى با آن تقصير محل شده باشد. اينها همه بنا بر اين كه غسل مستحبى كفايت از وضو نكند، كما هو الأقوى، و إلا بلا إشكال محل است و عمره تمتع او صحيح است.
و مع ذلك از بعضى از أخبار مطلقه بر مىآيد كه اگر طواف را به غير وضو به جا بياورد اعاده ندارد، إلا آن كه حمل كردهاند آن را علماء (رضوان اللّٰه عليهم) به طواف مستحبى، بلكه حجت خبرى نيست، چون كه در مختلف چنين نقل نموده: في الموثق، [عن أبي جعفر الباقر عليه السلام
]: سألته عن الرجل يطوف بغير وضوء أ يعيد ذلك الطواف؟ قال: لا.
1
و نقله في الحدائق كذا: قال
: سألته عن الرجل يطوف، أ يعتد بذلك الطواف؟ قال: لا
2
.
فإذا لا إشكال في اعتبار الوضوء لطواف الفريضة فتوى و نصا كما في صحيح ابن مسلم، قال
: سألت أحدهما عن رجل طاف طواف الفريضة و هو على غير طهور؟ فقال: يتوضأ و يعيد طوافه، و إن كان تطوعا توضأ و صلى ركعتين.
3
با اين كه غالبا حجاج غسل مستحبى را از براى طواف به جا مىآورند، و مع ذلك، الأخبار الدالة بوجوب الإعادة غير مفصلة بالصحة بين ما إذا اغتسل، أو لا. كما اين كه لم أقف من العلماء [على]من يفصل و يحكم.
>سؤال 217< [خوردن كفاره دهنده از گوسفند كفاره]
گوشت گوسفند تقصير به صاحب تقصير حلال است، يا خير؟ >جواب<: حلال نيست، چون كه كفاره است، و كفاره بر خود مكفر حلال نمىشود هر چند از فقراء باشد. و اگر بخورد ضامن است، بايد به قدرى كه از گوشت او خورده، قيمتش را به فقراء بدهد.