15«پس از طوفان نوح، محل دقيق كعبه نامعلوم بود و در فاصله زمانى بين نوح و ابراهيم(عليهما السلام) محل خانه تپهاى سرخرنگ بود كه سيل آن را فرا نمىگرفت، مردم هم اگر چه محل دقيق خانه را نمىدانستند ولى با محل تقريبى آن آشنا بودند. و مظلومان و پناهجويان، از سراسر جهان به اين محل مىشتافتند، نزد خانه دعا مىكردند و هركس در آنجا دعا مىكرد، دعايش مستجاب و قبول مىشد».
ازرقى از قول عثمان بن ساج نقل كرده است: «هود و صالح در مكه وفات يافتند و بين زمزم و ركن يمانى دفن شدند». 1 و نيز از پيامبر اكرم(ص) نقل شده است كه ايشان فرموده است:
«كان النبي من الأنبياء اذا هلكت امته لحق بمكة و من معه حتى يموت فيها، فمات بها نوح و هود و صالح ... و قبورهم بين زمزم و الحجر». 2
«هر پيامبرى كه امّتش هلاك مىشد، پيروان و ايمان آورندگان به او، به مكه مىآمدند تا در آنجا وفات مىكردند. نوح، هود، صالح در مكه وفات يافتند و قبرهايشان بين زمزم و حجر است».
«سيوطى» در اين مورد گفته است: «همه انبيا، جز هود و صالح، حج گزاردند. هود و صالح از اين جهت كه مشغول به تبليغ در ميان امتشان بودند، موفق به حج نشدند، 3 ولى او سند اين سخن را بيان نكرده است.
در زمانِ پيامبرى حضرت ابراهيم(ع) به ايشان فرمان داده شد به اتّفاق همسرش به مكه بيايد تا خانه را تجديد بنا كرده، اعلام حجّ عمومى كند و خود نيز حج گزارد. ابراهيم چنين كرد و خانه را ساخت.
آوردهاند كه جبرئيل مكان خانه را به او نشان داد، مناسك حج را به او بياموخت و ابراهيم همراه اسماعيل و ديگر ساكنان حرم، به انجام مناسك پرداخته، حج گزاردند. 4
«ان ابراهيم ... حج باسماعيل و من معه من المسلمين من جرهم و هم مكان الحرم». 5
«ابراهيم با اسماعيل و ديگر مسلمانان از جرهميان - كه در آن زمان ساكن حرم بودند - حج گزارد».