27قيمتى تعيين كرد و چهبسا پارهاى از آن شاهكارهاى تاريخى، برابر با ارزشمندترين يافتههاى باستانشناسى يا تابلوهاى هنرى يا منسوجات قديمى است كه موزههاى اروپايى تا به حال به خود ديده است. بىشك بهاى نمايش اين بناى باشكوه تاريخى و آثارش، به موزهاى بزرگ نياز است كه كمتر از موزههاى بزرگ جهان نباشد.
البته امروزه آگاهى دقيق از مرزبندى و تقسيمات چنين منطقهاى، كار سختى مىباشد؛ زيرا اين شهر بر اثر توسعه از سمت مشرق، به شهر كوفه رسيده است. فاصله كوفه تا ضريح مطهر ده كيلومتر است. همچنين بر اثر توسعه از جنوب، به منطقه ابىصخير 1، اشراف داشته يا اينكه وارد مرزهاى آن شده است. فاصله ابىصخير تا ضريح مطهر امام على(ع) هجده كيلومتر مىباشد. از شمال نيز بهگونهاى گسترش يافته است كه به ميانه راهى كه بين آن و كربلا قرار دارد، مىرسد؛ شايد هم از آن مىگذرد. و از غرب، به درياى قديم خود كه «بحر النجف» نام دارد، راه مىيابد.
براساس منشور مركز پژوهشهاى وابسته به دانشگاه كوفه در سال 2006م، مساحت نجف، صد كيلومتر مربع و جمعيت آن نزديك به يك ميليون نفر است. قطر اين شهر در سال 1930م، بيش از دو هزار متر و مساحتش بيش از ده كيلومتر مربع نبوده است.
اين شهر توسط ششمين حصارى احاطه شده بود كه براى نخستين بار در سال 400ه .ق اطراف آن كشيده شده بود. اين حصار تنگ، بر اثر افزايش جمعيت در همان سال از بين رفت و در بخش جنوبى آن، محلهاى تأسيس شد كه «الغازية» نام گرفت. اين محله به ملك غازى نسبت داده مىشد. از زمان آخرين حصارى كه نظامالدوله محمدحسين خان، وزير فتحعلىشاه قاجار، در