29
Y.PRK.NMH:
نامه هاى همايون ييلدز Y.PRK.UM:
عمومى ييلدز Y.PRK.ZB:
معروضات نظارت ظبطيه ييلدزبه طور نمونه سند HR.MKT.138/30/ 27/c/1227 يعنى: نظارت خارجه مكتوب، بعد از آن عددى كه مىآيد شماره پرونده و بعد از آن شماره كارتون و در آخر تاريخ به هجرى قمرى.
علامت GHI و ghamari در ابتداى اسناد ايرانى آورده شده در اين اثر، نشانگر سال قمرى اسناد است. بعد از اين عبارت سال و شماره كارتن و پرونده و شماره سند آمده است. در آرشيو عثمانى، اسناد نه بر مبناى موضوع بلكه بر اساس سال ردهبندى شده است. هر دو گروه اسناد ايرانى و عثمانى بر مبناى سال و موضوع قابل مقايسه است.
در ميان اسناد ايرانى كه از وزارت خارجه تهيه شده، اوراق مربوط به حجاج در دوره قاجارى بيشتر و منظمتر از دوران قبل مىباشد كه مربوط به سالهاى 1269 تا 1336 ه .ق است و عمدتاً در آرشيو سازمان اسناد و كتابخانه ملى ايران و آرشيو كتابخانه و مركز اسناد مجلس شوراى اسلامى ومركز اسناد وزارت امور خارجه ايران نگهدارى مىشود. در وزارت خارجه ايران بيش از 800 برگ سند مربوط به حجاج ايرانى گزينش شد كه محقق تنها به بازخوانى موضوعات مشترك آنان با اسناد عثمانى پرداخته است كه شامل 164 سند مىباشد كه در اين مجموعه آورده شده است.
اسناد خوانده نشده بعنوان بخش دوم همين اثر و با عنوان اسناد قاجارى، منتشر مىشود. در اين اسناد موضوعات مختلف و جالبى قابل رويت است. به ويژه درباره نصب ضريح براى امامان بقيع از سوى دولت ايران.
درباره اين مسائل در كنار اسناد عثمانى، با واكاوى اسناد ايرانى مىتوان به جريان واقعى حوادث پى برد. مشكلات نصب ضريح تازه كه به دليل كوچكى نصب آن با