31
2. محبوبيت اجتماعى
حسن خلق، رمز محبوبيت و راه نفوذ در دلهاست. خوش اخلاقى دلها را تسخير مىكند، به هم پيوند مىزند و روابط انسانى را استحكام مىبخشد. افراد مؤدب و خوشاخلاق همواره مورد علاقه و احترام ديگران هستند. قشرهاى مختلف جامعه با ميل و رغبت بيشترى با آنان مواجه مىشوند و از ديدار آنها خرسند مىگردند. لقمان حكيم به فرزندش اينگونه سفارش مىكند:
اگر نمىتوانى با بخشش مال، ديگران را از خود راضى گردانى، با حسن خلق با آنها برخورد كن؛ زيرا حسن خلق باعث مىشود خوبان تو را دوست بدارند و بدها نيز خود را به تو نزديك كنند. 1
امير مؤمنان على (عليه السلام ) تأثير حسن خلق را در روابط اجتماعى اينگونه تبيين مىكند:
رُبَّ عَزيزٍ أذَلَّه خُلقُه وَرُبَّ ذَليلٍ اعَزّهُ خُلقُه. 2
چهبسا خلق و خوى تند و ناپسند كه فرد عزيز و داراى منزلت را خوار و ذليل مىسازد و چه بسيار فرد به ظاهر ذليل كه به خاطر اخلاق نيك خود نزد مردم عزت مىيابد.
شخصى به نام «نفيع انصارى» كنار در كاخ هارونالرشيد ايستاده بود. همان هنگام شخصى را سوار بر الاغ ديد كه جلوى كاخ ايستاد. دربان تا او را ديد با احترام بيش از اندازه از او استقبال كرد. دربان با شتاب داخل كاخ رفت و اجازه گرفت تا آن شخص سوار بر الاغ وارد كاخ شد.
نفيع انصارى از عبدالعزيز بنعمر پرسيد: «اين آقا چه كسى بود كه آن همه به او احترام گذاشتند؟» عبدالعزيز گفت: «اين آقا، بزرگ خاندان ابوطالب و سرور خاندان