39 و اختيار خدادادى در راه خير و شر استفاده مىكنند، سخن حقى است؛ ولى منافاتى با سود و زيان رساندن ديگران ندارد. ادعاى اينكه مردم به يكديگر سود و زيان نمىرسانند يا نمىتوانند برسانند، تكذيب عقل، قرآن، وجدان و واقعيتهاى خارجى است؛ پس اينهمه ضرر كه دشمنان اسلام به جامعه اسلامى و مسلمانان مىزنند يا سرقت، قتل و جنايتى كه افراد انجام مىدهند، چيست؟اگر آنها نمىتوانند سود و زيان برسانند، چرا سود رساندن به مردم، مستحب و ضرر زدن به آنها حرام شده است؟
عقيده صحيح آن است كه همگان در حكومت الهى، به اذن و قدرتش مىتوانند آزادانه از امكانات خدادادىاش بهرهمند گردند؛ بنابراين مسئول اعمال خويش هستند. عقيده انحرافى آن است كه انسان، خدا را ظالم و ستمها را از جانب او بداند يا مخلوقات را مستقل و بىنياز از او بداند؛ اما اگر بزرگترين كارها را به شخصى نسبت دهد، ولى انجام دادن آن را وابسته به اذن و قدرت الهى بداند، هرگز از حريم توحيد خارج نشده است. مثل آنكه شخصى از حضرت عيسى(ع) بخواهد و بگويد: شما كه مرده را به اذن خداوند زنده مىكنى، اين پدر مرا هم زنده كن؛ ازاينرو قرآن مجيد، زنده كردن مرده و شفاى بيماران را با اينكه به عيسى(ع) نسبت مىدهد، به اذن خداوند مىداند. خداوند مىفرمايد:
أَنِّي أَخْلُقُ لَكُمْ مِنَ الطِّينِ كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ فَأَنْفُخُ فِيهِ فَيَكُونُ طَيْراً بِإِذْنِ اللّٰهِ وَ أُبْرِئُ الْأَكْمَهَ وَ الْأَبْرَصَ وَ أُحْيِ الْمَوْتىٰ بِإِذْنِ اللّٰهِ وَ أُنَبِّئُكُمْ بِمٰا تَأْكُلُونَ وَ مٰا تَدَّخِرُونَ فِي بُيُوتِكُمْ (آل عمران : 49)
من از گِل، چيزى به شكل پرنده مىسازم، سپس در آن مىدمم و
به اذن خدا پرندهاى مىگردد و به اذن خدا، كور مادرزاد و مبتلا به