16خيبر بسازند. اين امر نه فقط براى تفسير معناى خيبر، بلكه براى توجيه نام [گذارى] ديگر اماكن و شهرهاى جزيرةالعرب نيز ديده مىشود؛ مانند اجا، سلمى، دومةالجندل، فدك و فيد و... .
ج) ديدگاه سوم، به معناى عبرى اين واژه مىپردازد. «خيبر» در زبان عبرى، به معناى دژ و جمع آن «خيابر» است. در واقع اين ديدگاه معناى خيبر را با مهاجرت و سكونت يهوديان در اين منطقه مرتبط مىداند؛ حال آنكه اين منطقه، پيش از ورود يهوديان به آنجا نيز همينگونه ناميده مىشد.
پس از بيان ديدگاههاى سهگانه و بررسى هركدام، مشخص شد كه ديدگاه اول درست است؛ يعنى اين نام، برگرفته از الارض الخبره به معناى زمينى است كه گِل خوبى دارد.
خيبر، در دورههاى ماقبل تاريخ
در وادىهاى غرس، غمره، حفيره و القاع، آثارى از عصر پارينهسنگى قديم يافت شده است كه عبارتاند از: تبرهاى سنگى، ابزارهاى تيز و بُرنده و كلنگ. علاوه بر اين، نزديكى جاده خيبر، از منطقه علا بهسمت جنوب، تقاطع جاده خيبر، عشاش و علا نيز، ابزارهايى مربوط به عصر پارينهسنگى و در حره خيبر، ابزارهايى از عصر پارينهسنگى ميانه يافت شدهاست كه عبارتاند از: سرنيزه، خنجر، تيشه و قلمهاى حكاكى. همچنين در يكى از بخشهاى وادى غرس، ابزارهايى از عصر نوسنگى بر جاى ماندهاست.
در حرة خيبر، لوحهاى سنگى بزرگى به شكل دايره يا مثلث يافت