38سازد كجاست؟ بىترديد، نخستين مأمن و جايگاه قابل تكيهاى كه زائر براى رسيدن به پاسخهايش مىيابد، روحانى كاروانى است كه درطول سفر همراه او است و او را گام به گام، نه تنها هدايت به مقصود، كه ايصال الى المطلوب مىكند.
در سالهاى اخير، كه هر سال بيش از نيم ميليون نفر از ايران براى انجام مناسك حج و عمره عازم سرزمين وحى مىشوند، تعداد قابل توجهى از آنها را افراد تحصيلكرده و دانشگاهيان و دانشآموزان تشكيل مىدهند و از پرسشهاى مهم و اساسى آنها دربارۀ تفاوتهاى فقهى مذاهب است و كسى كه مسؤوليت سنگين هدايت و ارشاد مذهبى كاروان را بر دوش گرفته، نمىتواند پرسشهاى زائران را در مورد تفاوتهاى فقهى مذاهب بىپاسخ بگذارد و از كنار آن بىتفاوت بگذرد.
3. افزون بر نيازهايى كه به آنها اشاره شد، يك روحانى و عالم پيرو اهلبيت عليهم السلام در مكه و مدينه، به طور طبيعى با مسلمانان ساير مذاهب رو به رو مىشود و با آنها به گفت و گو و چه بسا بحث علمى مىپردازد، و اين در حالى است كه بسيارى از آنها، اهل فضل و علم و افراد فرهيختهاى هستند كه گفت و گو با آنها و پاسخگويى به پرسشها و شبهاتشان در موضوعات فقهى، نيازمند آشنايى اجمالى با فقه و فتاواى آنها در فروع مختلف مربوط به مناسك حج و عبادات شرعى است. پس يك عالم دينى پيرو فقه اهلبيت عليهم السلام نمىتواند از آنها كم اطلاع و يا ناآگاه باشد.
4. مىتوان گفت: از همان آغاز اسلام و پيدايش تشيع، فضاى اختناق و ارعاب بر پيروان اهل بيت عليهم السلام حاكم بود. از نمونههاى آن سبّ و لعنى است كه در منبرها و وعظها، به امير مؤمنان، على عليه السلام مىكردند و روشن است آنچه از همان ابتدا در ميان مسلمانان رواج داشت و تبليغ مىشد، فقه اهل سنت بود و جامعه بر اساس فتواى آنها اداره مىشد و اعمال فردى و اجتماعى؛ اعم از عبادات، معاملات و سياسات مسلمانان، بر پايۀ فقه آنها شكل مىگرفت.