37آنها اقدام كردن نيز از كارهاى مهمّ ديگرى است كه صداوسيما مىتواند در آن نقش اساسى داشته باشد.
- فرهنگسازى در زمينۀ حج نيز از كارهايى است كه نقش رسانه ملّى در آن انكارناپذير است.
دو كار نيز از اهميت و اولويت بيشترى برخوردار است كه صدا و سيما بايد با همكارى بعثه روى آن سرمايهگذارى بيشترى كند:
1 . تهيۀ تاريخ مستند و تصويرى حج، عمره و عتبات عاليات و همۀ مراكز زيارتى.
پرجاذبهترين و مستندترين تاريخ، تاريخ تصويرى است كه هم براى امروز و هم براى آينده بسيار مفيد است و اين كارى است كه صداوسيما مىتواند روى آن سرمايهگذارى كند.
2 . به تصوير كشيدن بركات و منافع حج. قرآن مىفرمايد: «إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنّٰاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبٰارَكاً وَ هُدىً لِلْعٰالَمِينَ » . گاهى كسى با زبان و سخن اين بركات را بيان مىكند، و يك وقت به صورت تصويرى، بركات فردى، سياسى، اجتماعى و خانوادگى را ارائه مىكند كه دومى قطعاً بسيار تأثيرگذارتر از اولى است. مثلاً وقتى قرآن سخن از امالقرى بودن مكه و اين خانه مىگويد، اين را به تصوير كشيدن و از ابتداى پيدايش خشكى در اين نقطه از زمين و سپس از ساخته شدن كعبه و مراحل توسعۀ آن براى مردم با زبان تصوير سخن گفتن، مطمئناً تأثيرش در مردم بسيار زياد خواهد بود.
چگونه مكّه امّالقرى شده، چه بركاتى براى مردم داشته، چه دعاهايى اينجا مستجاب شده، چه كسانى بركات فردى بردهاند؟ همه اينها پرجاذبه است و مهمترين بركت اين خانه ظهور حضرت مهدى عليه السلام از كنار اين خانه است كه تمامى اينها را مىتوان به تصوير كشيد و با زبان هنر اين تاريخ درخشان را و اين بركات را براى مردم بيان كرد.
ساخت فيلمهاى كوتاه و بلند در زمينۀ تاريخ اسلام، شناخت اماكن، حجگزارى عارفان و صالحان از كارهاى ديگرى است كه هنرمندان متعهد ما در صداوسيما مىتوانند انجام دهند.
مثلاً همين حديث شبلى را كه داراى مضامين بلند عرفانى است، به تصوير كشيدن، تأثير زيادى در زائر ايجاد مىكند و به او مىفهماند كه از همان ابتدا با چه معرفتى سفر را