33اميدوارم با برنامهريزىهايى كه صورت گرفته، سال آينده از حجم اين مشكلات كاسته شود.
: در سالهاى اخير و پس از سقوط صدّام، حضور زائران شيعه در عربستان گسترش يافته است، آيا براى انسجام تشيع در حج چارهاى انديشيده شده است؟
آقاى رىشهرى:حقيقت اين است كه ما سلطهاى بر ديگر زائران شيعهاى كه به حجّ مشرّف مىشوند نداريم و اگر ما بتوانيم نقاط ضعف زائران ايرانى را برطرف كنيم و جلو ناهنجاريهايى را كه گاهى از برخى صادر مىشود بگيريم، كار مهمى كردهايم، ليكن در عين حال در سال جارى برنامهريزى كردهايم تا جلسهاى با روحانيون شيعۀ ساير كشورها داشته باشيم و بتوانيم از طريق صحبت با آنها برخى ناهنجاريهاى موجود را برطرف سازيم ولى به هر حال، اگر اقدام منسجمى صورت نپذيرد، ممكن است در آينده مشكلات زيادترى از اين ناحيه به وجود آيد. البته اقدام سازمان فرهنگ و ارتباطات و مجمع جهانى اهلبيت، در طول سال، براى توجيه روحانيون شيعه و مديران كاروانى كه زائران شيعه را به حج مىآورند، تأثيرى بيشتر از آن خواهد داشت كه ما در مدت كوتاه حجّ براى آن برنامهريزى كنيم. به هر حال، انسجام شيعيان در حج و تشريك مساعى با برادران مسلمانمان كه از سرتاسر جهان به حج آمدهاند، وحدت امّت اسلامى را تقويت و از تفرقه، كه وسيلۀ نفوذ دشمنان در ميان مسلمانان است جلوگيرى خواهد كرد.
: شخصيتهاى مهمى چون وزرا و رؤساى حجّ برخى كشورهاى اسلامى و نيز علما در حج، با جنابعالى ديدار داشتند. جمعبندى شما از اين ديدارها چيست؟
آقاى رىشهرى:ديدارهايى كه در مكه با وزرا، علما و دانشمندان جهان اسلام دارم، بيشترين دستاورد و ثمرهاش تقويت وحدت كلمۀ امت اسلامى است. البته بركات جانبى ديگرى هم دارد، ليكن عمده هدف و انتظار ما از اين ديدارها، همان تقويت وحدت امت اسلامى است كه در اين سالهاى اخير بحمدالله اين ملاقاتها گسترش يافته و آثار و فوايد خوب