11عمروى نيستند كه به هر وسيلهاى بر بخشى از اين بدنه عظيم تسلط پيدا كردند و حكمرانى مىكنند. امت، اين بدنه مردم است. بركات و خيرات در اين بدنه عظيم است و اراده آنهاست كه مىتواند كوهها را جابهجا كند؛ حركت آنهاست كه مىتواند ارزشهاى اسلامى را جهانگير و همهگير بكند. اين در اختيار شماست. در حج هر سالى، انسانِ حاج با انبوه عظيمى از اين بدنه باعظمت امت اسلامى و دنياى اسلام مواجه مىشود. اين را بايد مغتنم شمرد. اين فرصت است و بايد مغتنم شمرد.
چه جور اغتنام فرصت بكنيم؟ خوب، طرق مختلفى دارد. يكى از آسانترين طرق كه همه مىتوانند او را انجام بدهند، اين است كه ايرانى مسلمان كه زير لواى جمهورى اسلامى و حاكميت اسلام دارد زندگى مىكند، با رفتار خود، با حركات خود، با منش خود، اسلامِ جمهورى اسلامى را معرفى كند؛ خود را معرفى كند؛ تأثير تربيت اسلامى بر خود را نشان بدهد. اين يكى از آسانترين راههاست.
تبليغ رفتارى
حاجىاى كه در مسجدالحرام يا مسجدالنبى، يا در بقيع، يا در زيارت شهداى احد و امثال اينها - در منا، در عرفات - رفتارش رفتار انسان مؤدب به آداب اسلامى است؛ رفتار انسانى است كه مرباى به تربيت قرآنى است؛ اهل خشوع است، اهل تواضع است، اهل محبت است، اهل اهانت به اين و آن نيست، اهل جمع است، نه اهل تفرقه. اينقدر ما در روايات در ثواب شركت در نماز جماعت اهل سنت در زمان ائمه: داريم كه روايت دارد كه در مسجدالحرام پشت سر اينها نماز بخوانيد، مثل اينكه پشت سر پيغمبر نماز خواندهايد. اين معنايش چيست؟ معلوم است كه امام صادق نماز آن امام جماعت را با نماز پيامبر مقايسه نمىكند. مقايسه با نماز يك پيرو خودش هم نمىكند، اما مىگويد پشت سر او نماز بخوانيد. اين يعنى چه؟ اين نمايش وحدت است. عملاً وحدت را نشان بدهيد. روى همين فكر بود كه امام بزرگوار ما (كه رضوان خدا بر او