38پيامبر اكرم(ص) فرمود: «پس تو هم نبايد از احرام درآيى (مانند من بر احرامت بمان) و تو در قربانى من شريك هستى». بنابراين سى و هفت شتر را به حضرت على(ع) داد و شصت و سه شتر براى خود نگه داشت و همگى را به دست خود نحر كرد و از هر شترى، قسمتى را گرفت و دستور داد آن را بپزند. آنگاه مقدارى از گوشت و آبگوشتش را تناول كرد و فرمود:
الآن مىتوان گفت كه از همه شصت و سه شتر خوردهايم و كسى كه حج تمتّع به جا آورد، بهتر است از كسى كه حج «قران» انجام دهد و سوق هدى كند و نيز از كسى كه حج افراد انجام دهد بهتر است.
راوى مىگويد: از امام صادق(ع) پرسيدم: «رسول خدا(ص) در چه ساعتى محرم شدند؟» فرمود: «هنگام نماز ظهر». 1
بدين ترتيب، اين، نخستين حج مسلمانان بود كه در آن هيچگونه شركى راه نداشت و اولين بار بود كه بيش از يكصدهزار نفر در مراسم حج حضور داشتند و نيز آخرين حجى بود كه مردم با رسول خدا(ص) آن را به جا آوردند. از اين رو، اين حج در تاريخ به «حجة الوداع» معروف گرديده است.
آنچه كه از تاريخ و روايات به دست مىآيد، حضرت پيامبر اكرم(ص) هم قبل از بعثت همه ساله، حج را انجام مىداد و هم بعد از بعثت تا زمان هجرت، اما چون كه فرمان حج نرسيده بود كيفيت حج آن حضرت بيان نشده است.
بنابر روايات محدّثان اهل سنت، رسول خدا(ص) پيش از هجرت دوبار حج به جا آورده است 2. اما در روايات شيعه بيش از بيست بار نيز آمده است. 3 ولى هيچ كدام در وضعيتى كه حجة الوداع (حج سال دهم هجرت) انجام گرفته، نبوده است و نمىتواند معيار كامل حج توحيدى، ابراهيمى و محمدى باشد.